Međimurski pčelar Dražen Bogdan, ovogodišnji je pobjednik 14. Zlatnog ulišta 2020. godine. Ovom međimurskom pčelaru je za pobjednički med od bagrema uručena zlatna plaketa ukupnog pobjednika Zlatnog ulišta na svečanoj dodjeli priznanja u Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici.

 

Pobjednici po kategorijama medova

U kategorijama pojedinih vrsta (zastupljene s više od pet uzoraka) pobjednici kategorija su bili kako slijedi:

  • Alen Maras iz Rijeke, za medun;
  • Elvis Redžić iz Matulja za med od lipe;
  • Mladen Šoštarić iz Plešca kod Čabra za multiflorni med.

 

Specifičnosti sezone

Mora se naglasiti kako se protekla pčelarska sezona pokazala izuzetno nepovoljnom za glavne nektarne paše u Primorsko-goranskoj županiji. Slično je bilo i na širem prostoru Republike Hrvatske. I ove je godine bila zabilježena relativno velika zastupljenost medova multiflornog karaktera te uzoraka meduna. Pri tome su meduni odražavali neobično veliku raznolikost pratećih nektarnih elemenata. Tu se posebno ističu kesten (Castanea sativa Mill.) i lipa (Tillia sp.) kao ovogodišnje i relativno najizdašnije hrvatske nektarne paše. Štoviše, medovi lipe su se na „Zlatnom ulištu 2020“ prometnuli i u senzorski najuniformnije medove. Posebnost ovogodišnjeg natjecanja ogleda se u ponovnoj pojavi meda unikatne „kupaže“ nektara kestena i lipe, a što pokazuje trend „blendiranja“ nektara i kontinuitet u pojavi ovog novog uniformnog meda na hrvatskom tržištu.

 

Utjecaj klimatskih promjena na tehnologije pčelarenja

Kao dodatnu potvrdu prethodno navedenog, na sve se nadovezalo Izuzetno kvalitetno stručno pčelarsko predavanje na temu “Utjecaja klimatskih promjena na tehnologije pčelarenja”. Njega je u okviru stručnog dijela, održao gospodin Igor Petović, dipl.ing.agr., pčelar iz Siska.

 

Ocjena kvalitete

Metoda ocjenjivanja na Zlatnom ulištu je 100 bodovna kvantitativno-deskriptivna metoda ocjenjivanja kvalitete meda Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda (HUSAM). Uzorci meda podvrgnuti su prethodnoj kemijskoj i melisopalinološkoj (peludnoj) ocjeni kvalitete pri čemu su kemijski parametri koji su se ocjenjivali uključivali postotak vlage, električnu provodnost te udio hidroksimetilfurfurola (HMF) u uzorcima meda. Melisopalinološka (peludna) ocjena uzoraka meda provedena je u cilju potvrđivanja botaničkog podrijetla meda ali isto tako i pripadnosti proizvedenih uzoraka određenom klimatološkom i zemljopisnom području. Senzorsko ocjenjivanje meda provedeno je prema kvantitativno-deskriptivnoj metodi ocjenjivanja kvalitete meda od 100 bodova uz korištenje jednog od dvije vrste senzorskih obrazaca ovisno o tome da li se ocjenjivao uniflorni ili multiflorni med. Postupak ovogodišnjeg senzorskog ocjenjivanja meda na „14. Zlatnom ulištu“ proveden je u prostoru Odjela za biotehnologiju, Sveučilišta u Rijeci od strane stručnog panela (komisije) za senzorsko ocjenjivanje meda, članova HUSAM:

  • Mirko Almaši, član panela;
  • Tomislav Pavlešić, član panela;
  • Mihaela Staver Bartolčić, članica panela;
  • Itana Bokan Vucelić, članica panela.
  • Dijana Mišetić Ostojić, članica panela;
  • Branko Vidmar, tajnik panela;
  • prof.dr.sc. Dražen Lušić, voditelj Panela.

 

Svim nagrađenim natjecateljima, želimo puno uspjeha u daljnjem pčelarskom radu te i mednu slijedeću pčelarsku sezonu!

 

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije

Primorsko-goranski pčelarski savez

 

Rezultati 14. Zlatnog ulišta 2020 (PDF, 278 KB)

UKUPNI-REZULTATI-2020_web