U ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine, delegacija Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ) imala je čast  biti primljena na Pantovčaku, u Uredu Predsjednice Republike, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović visoke pokroviteljice ovogodišnje 5. Smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije “Medenjak z’Opatije 2018” i 12. “Zlatnog ulišta”, ocjenjivanja kvalitete meda Hrvatske i Primorsko-goranske županije,

PRIJEM UPU PGŽ U UREDU PREDSJEDNICE REPUBLIKE

Obzirom na državničke obveze gospođe Grabar-Kitarović, delegaciju UPU PGŽ, vođenu Predsjednicom i Dopredsjednicom Organizacijskog odbora Medenjaka z’Opatije 2018 gospođama Zdenkom Laser i Silvijom Ružić, primio je doc.dr.sc. Marko Primorac, Savjetnik Predsjednice za gospodarstvo. U vrlo ugodnom razgovoru s docentom Primorcem, izneseni su glavni programski pravci djelovanja UPU PGŽ, poglavito usmjereni prema razvoju pčelarstva u Primorsko-goranskoj županiji. Nezaobilazan je bio i osvrt na nacionalne organizacijske izazove te europske probleme s kojima se susreće današnje pčelarstvo. Posebno je razmotren učinak pčelarstva na hrvatsko gospodarstvo, čuvanje kulturnih i tradicionalnih obilježja te neprijeporan okolišni učinak pčela i pčelarstva.

INTERES PANTOVČAKA ZA ZAKONSKA PČELARSKA RJEŠENJA

S time u svezi, pokazan je značajan interes Pantovčaka za potporu onim zakonskim rješenjima kojima bi se hrvatsko pčelarstvo kvalitativno još bolje pozicioniralo u okviru nacionalne ekonomije. Docent Primorac, i sam iz pčelarske obitelji, iskazao je punu potporu djelovanju UPU PGŽ, te najavio službenu nazočnost Pantovčaka na otvaranju ovogodišnjeg Medenjaka z’Opatije, u petak 26. listopada 2018. godine.

U znak zahvale, UPU PGŽ je pripremio mali poklon Predsjednici Republike kojim su na najbolji način obuhvaćena glavna zemljopisna, klimatska i botanička obilježja plavo-zelene županije – Gorski Kotar, Hrvatsko Primorje i otoci. Važnost ove prilike, nalagala je ozbiljnost u pristupu. Stoga je posebno osigurana prateća dokumentacija primarnih proizvođača UPU PGŽ koji su svojom kvalitetom doprinijeli reprezentativnosti poklona namijenjenog Predsjednici. Republike.

 

UPU PGŽ se još jednom zahvaljuje Uredu Predsjednice Republike te docentu Primorcu, Savjetniku Predsjednice za gospodarstvo, na posvećenom vremenu i iskazanoj potpori.

MEDNO GOSPOĐO PREDSJEDNICE!

 

Galerija fotografija sa prijema u Uredu Predsejdnice RH: