Ovogodišnje, deseto po redu nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice,na temu sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda održava se u hibridnom obliku 15.10.2021. godine u u hotelu „Malin“ u Malinskoj na otoku Krku.

 

Program Konferencije preuzmite OVDJE (PDF, 622 KB)

Cjelovitu Obavijest o Konferenciji preuzmite OVDJE (PDF, 9.9 MB)

 

VAŽNA INFORMACIJA

Zbog promjenjive situacije vezane uz COVID-19 i ograničenja koja će vladati u trenutku održavanja konferencije, program će se održati u tzv. HIBRIDNOM OBLIKU. To znači da će sva predavanja i rasprava biti i u tzv. on-line formatu putem ZOOM platforme koja će biti otvorena za sve sudionike. Zainteresirani će se moći spojiti u program konferencije putem odgovarajućih uređaja (kompjuter, lap-top, tablet, pametni telefon). U ovisnosti o važećim protuepidemijskim mjerama, konferencija će se pratiti i uživo, u dvorani Royal hotela „Malin“ u Malinskoj, uz poštivanje svih propisanih mjera.

Poveznica na platformu Zoom meeting

Meeting ID: 834 1081 0223; Passcode: 659010

 

 

MJESTO ODRŽAVANJA

Hotel „Malin“, Malinska, Otok Krk

15. listopada 2021. godine

 

ORGANIZATORI

Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije

Udruga pčelara Kadulja, Otok Krk

Biopčela, Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka

Udruga pčelara grada Novi Vinodolski

Pčelarsko društvo Rab

Udruga proizvođača meduna, Vrbovsko

Pčelarska udruga grada Čabra

Pčelarska udruga Matulji

Pčelarsko društvo Kuš grada Crikvenice i općine Vinodolske

Pčelarska udruga Kastav

Udruga pčelra Kuš, Mali Lošinj – Cres

Udruga pčelara Gorskog kotara “Žbela”, Delnice

Hrvatska udruga senzorskih analitičara meda, Rijeka

Udruga proizvođača meda od kadulje, Omišalj

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Nastavni Zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, Zagreb

 

INSTITUCIONALNA PODRŠKA

Hrvatski pčelarski savez

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske

 

TEHNIČKA ORGANIZACIJA

Da-Riva d.o.o. Opatija

 

 

 

O KONFERENCIJI

 

COVID-19

Prije dvije godine smo održali „Devetu Nacionalnu konferenciju o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Mehanizmi tržišnog uređenja. Ona je, poput prethodnih izdanja, dala mnoge odgovore, ali i ponovno postavila određena pitanja. Zaključili smo je u vjerovanju kako će se deseto izdanje održati na vrijeme, uz svečane tonove i veliku posjećenost. No onda je došao COVID-19. Globalna pandemija koronavirusa, ostavila je velikog traga. Tako i na naše društvo. Restrikcije vezane uz suzbijanje epidemije, razlog su zbog čega je deseto izdanje Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda moralo pričekati dvije i pol godine do svojeg jubilarnog desetog izdanja.

 

Održavanje u hibridnom formatu

To postavlja izražene organizacijske i programske izazove. Ovogodišnje, deseto po redu, nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva, provodi se U HIBRIDNOM FORMATU (poveznica), pod nazivom „Deseta Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Hrvatska izvornost na europski način“.  Ona se održava 15. listopada 2021. godine u hotelu „Malin“ u Malinskoj na otoku Krku.

 

Odrednice Konferencije

Otok Krk, ili kako ga njegovi stanovnici zovu – Bodulija,  otok je koji je stoljećima tradicionalno vezan uz pčelarstvo. Još od Frankopana i Mletačke Republike koja ih je naslijedila u vladanju otokom (u 16. stoljeću), običajnim je pravom bilo regulirano kako su „pčele izuzete od bilo kakvih podavanja“. Time je još onda, dana javna forma značaju pčelarske djelatnosti za gospodarstvo otočke zajednice. Sličnu važnost ima i danas. U skladu sa svojim nazivom, ovaj je skup namijenjen sagledavanju odrednica zdravstvene ispravnosti, sigurnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda. No isto tako, veže se i uz institucionalne i vaninstitucionalne elemente njihove primarne proizvodnje. Tematski se obrađuju aktualnosti vezane uz percepciju kakvoće pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina. Tu je jako naglašeno vrednovanje sigurnosnih značajki njihove uporabe. Polemike se vode unutar sektora, i one su vrlo dinamične. Iste predstavljaju veliki motiv da se omogući podjela vlastitih iskustava, unutar i izvan okvira samog proizvodnog procesa.

 

Moto Konferencije – Hrvatska izvornost na europski način

Deseto izdanje Konferencije je tradicionalno najvažnije godišnje okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice na nacionalnoj razini. Drago nam je da možemo potvrditi i sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva. Ovogodišnji moto Konferencije glasi “hrvatska izvornost na europski način“. Ona je postala tradicionalni skup, jedinstven po tome što se na jednom mjestu, sastaju predstavnici primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti. Naglasak je dan na izvornost i kakvoću pčelinjih proizvoda te mehanizme tržišta kojima se oni osiguravaju. Ovdje se, na državnoj razini, zaključno očekuje kvalitetan i intenzivan jednodnevni program. Njime će se još jednom omogućiti jedinstvena prilika za raspravu među sudionicima te razmjenu informacija i ideja od značaja za sigurnost pčelinjih proizvoda kako tijekom proizvodnje, tako i prilikom njihove uporabe.

 

 

 

PROGRAM KONFERENCIJE

Petak, 15. listopada 2021. godine

10.Konferencija_2021_OBAVIJEST_v2

 

PRIJAVA NA KONFERENCIJU

Sudjelovanje na Konferenciji je besplatno! Zbog promjenjive situacije vezane uz COVID-19 i ograničenja koja će vladati u trenutku održavanja konferencije, program će se održati u tzv. HIBRIDNOM OBLIKU. To znači da će sva predavanja i rasprava biti i u “on-line” formatu putem ZOOM platforme koja će biti otvorena za sve sudionike. Zainteresirani će se moći spojiti u program konferencije putem odgovarajućih uređaja (kompjuter, lap-top, tablet, pametni telefon). U ovisnosti o važećim protuepidemijskim mjerama, konferencija će se pratiti i uživo, u dvorani Royal hotela „Malin“ u Malinskoj, uz poštivanje svih propisanih mjera.

 

PRIJAVA NA KONFERENCIJU (ON-LINE)

Sudjelovanje na Konferenciji i u fizičkom i u on-line obliku je besplatno!

Poveznica na platformu Zoom meeting: https://us02web.zoom.us/j/83410810223?pwd=clRNQ1hnNmRXUmF6MXBmUDZFTERFUT09

Meeting ID: 834 1081 0223; Passcode: 659010

U navedenoj poveznici je već sadržan Passcode (šifra) tako da oni koji ulaze na Zoom direktno preko navedenog linka ne moraju upisivati Passcode niti Meeting ID. Passcode je nužno upisati samo ako se na Zoom ulazi ručno upisujući Meeting ID. Zoom prozor bit će otvoren pola sata prije početka Programa.

QR kod koji vodi direktno na navedenu Zoom poveznicu:

 

 

On-line sudionici će imati mogućnost direktnog sudjelovanja u raspravama na konferenciji, slanjem direktnih komentara, kroz tzv. „chat servis“ u okviru platforme Zoom.

 

PRIJAVA NA KONFERENCIJU (FIZIČKA)

U fizičkom obliku, prijave se vrše na licu mjesta putem upisa u popisnu listu sudionika skupa. Prijavu je moguće izvršiti na sam dan održavanja Konferencije. Sudionici Konferencije dobit će potvrdnice Organizatora o prisustvovanju na Konferenciji te Zbornik radova s Konferencije. Sudionici Konferencije koji budu fizički nazočili konferenciji u obvezi su pridržavati se  epidemioloških preporuka vezanih uz suzbijanje epidemije COVID-19, a koje će biti istaknute na licu mjesta.

 

TEHNIČKE INFORMACIJE

Dodatne informacije vezano za organizaciju i ostale tehničke detalje Konferencije, dostupne su upitom na:

Katedra za zdravstvenu ekologiju, Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci
Braće Branchetta 20, Rijeka HR 51000
Tel. +385 (0)51 334 530  Fax. +385 (0)51 213 948
Kontakt:  izv.prof.dr.sc. Dražen Lušić: 00385 (0)91 794-22-81, e-adresa: drazen.lusic@medri.uniri.hr