Hrvatska pčelarska javnost ostala je zatečena time što ju je u 83. godini života napustio jedan od najpoznatijih pčelara našeg kraja – gospodin Drago Suman (25.08.1937- 12.11.2019). Drago Suman, ili kako su ga mnogi “mlađi” kolege pčelari od milja zvali – “barba Drago”, bio je izuzetno pitoreskna ličnost, koja je svojim pčelarskim znanjem ostavio neizbrisiv trag u primorsko-goranskom i hrvatskom pčelarstvu. Bio je laureat prošlogodišnje Godišnje pčelarske nagrade za 2018. godinu, Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije čime mu je Primorsko-goranski pčelarski savez, kao istaknutom pčelaru, inovatoru, predavaču i promotoru pčelarstva, odao priznanje za njegovo “nesebično dijeljenje znanja i ljubavi prema pčelama i pčelarstvu te iznimna postignuća i doprinos pčelarstvu Primorsko-goranske županije”.

Po dodjeli nagrade, u vrlom osebujnom razgovoru u siječnju 2019. godine, “Barba Drago” je s nama podijelio nešto od svojeg bogatog iskustva.  I nije zaboravio dati i neki od svojih čuvenih savjeta. Cjeloviti razgovor s g. Sumanom objavljen je 04. ožujka 2019. godine na mrežnim stranicama UPU PGŽ u članku “Tko je Drago Suman, dobitnik ovogodišnje nagrade UPU PGŽ?”

Iz svega što je rekao, ali još više iz onoga što je radio, vidljivo je kako je gospodin Suman svojim radom i zalaganjem ostavio veliki trag u našem pčelarstvu. I stoga smo odlučili iznijeti nekoliko crtica iz njegove impresivne pčelarske biografije.

 

Drago Suman (1937-2019) – Biografija

 

Počeci

 

Drago Suman rođen je 25. kolovoza 1937. godine u Razvođu, nedaleko Drniša. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu, a Višu školu u Poreču, nakon čega je stekao zvanje inženjera vinarstva i vinogradarstva.

 

Poslije završenog studija, zaposlio se u Rijeci, u tadašnjoj tvornici likera „Učka“, Nakon toga prelazi u tvornicu „ISTRAVINO“ Rijeka, na radno mjesto tehnologa i rukovoditelja proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića, na kojem je proveo cijeli svoj radni vijek.

 

Pčelarstvo g. Drage Sumana je obiteljska tradicija koju je započeo njegov pradjed Marko Suman – Tikvač, prije otprilike 150 godina. Ta se tradicija pčelarstva, u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, nije prekidala kroz slijedeće generacije obitelji Suman.

 

Iako nastanjen i zaposlen u Rijeci, 1975. godine, g. Drago Suman i sam kreće stazama pčelarstva, prije svega proučavanjem pčelarske literature i uspostavom kontakata i sklapanja poznanstava s tada poznatim pčelarima, npr. pokojnim g. Milanom Čubrićem.

 

1979. godine nabavlja svoje prve pčelinje zajednice. Kvalitetna priprema kroz upoznavanje stručne pčelarske literature i druženje s vrsnim pčelarima, rezultiralo je povećanjem broja njegovih pčelinjih zajednica te je u svojem maksimumu pčelario s otprilike 300 pčelinjih zajednica na području Razvođa, Rijeke i Strmice kod Knina. Osnova prevlačenja g. Drage Sumana bilo je seleće pčelarenje, poglavito na području Cresa, Krka, Novog Vinodola, Fužina, Istre ali i šire.

 

Australijia

 

Tijekom siječnja i veljače 1999. godine, o svom vlastitom trošku odlazi na pčelarsku specijalizaciju u Australiju, koja je rezultirala brojnim novostima i inovacijama u pčelarstvu Republike Hrvatske:

 

  • uporaba tzv. Australskih kopči na košnicama za povezivanje nastavaka,
  • izgled i primjena nosiljki za košnice,
  • primjena posebnih kolica za manipulaciju košnicama prigodom selidbe LR podnjača,
  • australski krov za košnice i drugo.
 
Rad u zajednici

 

Stečeno znanje nesebično je prenosio na stare i nove pčelare. Tijekom 40 godina pčelarskog staža, bio je aktivan pčelarski edukator – predavač. Tako je održao preko 60 (!!) stručnih i edukativnih pčelarskih predavanja u Rijeci, Puli, Pazinu, Krku, Zagrebu, Kninu, Metkoviću, Šibeniku i drugim gradovima Lijepe naše. ZPosebno je bilo zapaženo je stručno predavanje g. Drage Sumana na Veterinarskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu.

 

Gospodin Drago Suman, mnogim je mladim pčelarima kao i pčelarima početnicima rado prihvaćao biti mentor te ih je uveo u osnove uspješnog pčelarenja. To je nevjerojatni broj mentorstva od preko 50 pčelara. Danas mnogi uspješni pčelari, prošli su svoje pčelarsko “stažiranje” kod g. Drage Sumana. Da nabrojimo samo neke: g. Ante Vucić, g. Šime Čorić, g. Jasminko Mušan, g. Nikša Milinović i drugi…

 

Drago Suman je bio član više pčelarskih udruga poput Pčelarske udruge „Kadulja“ otok Krk, Pčelarskog društva Rijeka (danas “Milutin Barač”), Pčelarske udruge „Lipa“ Pazin… Tijekom aktivne pčelarske karijere, u njima je obnašao razne dužnosti – od člana Nadzornog odbora, člana Upravnog odbora, a naravno u više navrata obnašao je i dužnost Predsjednika.

 
U Hrvatskom pčelarskom savezu

 

Zvuči nevjerojatnim informacija kako je g. Drago Suman bio u četri mandata (1986 – 2002) predstavnik Primorsko-goranske županije (a u bivšoj državi Istarsko-kvarnersko-goranske regije) u Upravnom odboru Hrvatskog pčelarskog saveza tj. čak 16 godina je obnašao dužnost člana Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza.

 

Drago Suman je do danas, jedini pčelar iz Primorsko-goranske županije koji je obnašao i funkciju Predsjednika „Hrvatskog pčelarskog saveza“ i to u periodu 2001. i 2002.godine.

 

Početkom 2000. godine, Drago Suman je bio jedan incijatora i aktivni sudionik u osnivanju i izradi plana i programa obrazovanja za stjecanje srednje stručne spreme “Pčelar” pri Željezničkoj i tehničkoj srednjoj školi u Moravicama (Pčelarska škola).

 

Od užih pčelarskih specijalizacija, g. Drago Suman završio je „Uvodni tečaj senzorske analize meda“ kao i Školu za “zdravstvenog pregledača pčelinjih zajednica“ te je sudjelovao u mnogobrojnim sanacijama pčelinjih zajednica oboljelih od zaraznih bolesti.

 
Posebna priznanja:

 

  • 2010. godine, dobitnik Diplome Pčelarske udruge „Milutin Barač“ za razvoj i unapređenje pčelarstva.
  • 2014. godine, dobitnik prestižne Pčelarske nagrade „Bogdan Pejnić“ koju dodjeljuje Hrvatski pčelarski savez.
  • 2018. godine, laureat Godišnje pčelarske nagrade Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije.

 

Ovo je samo dio impresivnog pčelarskog životopisa, čovjeka koji je živio sa “čelama i od čela”.

 

Barba Drago, bila je čast poznavati Vas!