Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez je postao potpisnik Deklaracije za obvezatno označavanje zemlje (ili zemalja) podrijetla meda u cijeloj EU.

 

O Deklaraciji

Inicijativa za potpisivanje predmetne Deklaracije pokrenuta je od strane Pčelarskog saveza Slovenije kako bi se u cijeloj Europskoj uniji osigurali pošteni uvjeti označavanja meda. Trenutno, većina članica EU ima dozvoljeno potpuno “slobodno” tumačenje označavanja podrijetla meda: a. mješavina medova iz EU-a; b. mješavina medova koji nije iz EU-a; i c. mješavina meda iz EU-a i meda koji nije iz EU-a. Takva nejasna formulacija, dozvoljava skrivanje pravog podrijetla meda i to je postalo skoro pa pravilo na tržištu. 

 

Sav med u Europskoj uniji mora imat jasno označenu zemlju (ili zemlje) podrijetla!

Smatramo da takvo označavanje potrošaču ne govori apsolutno ništa o podrijetlu meda i to smatramo pogrešnim. Potrošač mora znati odakle med dolazi, to je njegovo neotuđivo pravo i koje je zajamčeno Uredbom EU 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani.

 

Svijetli primjeri Hrvatske, Italije, Grčke i Cipra

Nekoliko zemalja Europske unije je, u cilju zaštite prava svojih potrošača (sili i pčelara), odlučilo napraviti promjene i propisati uvjet obaveznog označavanja zemalja podrijetla meda na svojem tržištu. To su, za sada, osim Republike Hrvatske, propisale Italija, Grčka i Cipar. Izmjenama Pravilnika o medu Republika Hrvatska je još 17. svibnja 2017. godine prihvatila inicijativu i opravdane zahtjeve Hrvatskog pčelarskog saveza u cilju zaštite interesa hrvatskih potrošača meda. 01. siječnja 2019. godine, nakon više od godine i pol tzv. “vremena prilagodbe tržišta”, započela je puna primjena obaveznog označavanja podrijetla meda u Republici Hrvatskoj.

 

Poziv na podršku Deklaraciji

Neovisno od toga kako hrvatsko tržište meda ima pravno uređenu situaciju i propisanu obavezu označavanja podrijetla meda, mišljenja smo kako je zaista potrebna šira akcija kako bi to postalo i obavezno za sve članice EU!. Stoga želimo još jednom iskazati punu potporu UPU PGŽ ovoj inicijativi. Na tom tragu UPU PGŽ poziva sve pčelarske udruge Primorsko-goranske županije  (i širu pčelarsku javnost) na potpisivanje Deklaracije te  upućivanje potpisanog dokumenta prema inicijatoru (e-adresa: czs@czs.si).

 

Primjerak Deklaracije na engleskom jeziku, dostupan je na slijedećoj poveznici:  Signed_honeyorigin_ENG (WORD, 22 KB).