Slavko Suzić

“Povijesna uloga Milutina Barača – od naftaša do pčelara”

Poznati riječki pčelar, član Pčelarske udruge “Milutin Barač”, jedan je od idejnih osnivača Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije. Gospodin Slavko Suzić, svojim radom u očuvanju riječke i hrvatske povijesne baštine uporno ostavlja veliki trag, a iInače je višestruko odlikovani vatrogasac u mirovini. Nositelj je odlikovanja Reda hrvatskog trolista za zasluge i dostignuća u području vatrogastva.U svojem predavanju o Milutinu Baraču dao je povijesni pregled djelovanja jednog od najznačajnijih hrvatskih povijesnih ličnosti – Milutina Barača, filantropa, naftaša, i pčelara (PDF, 350 KB).

 

Željko Vrbos (Hrvatski pčelarski savez)

“Program nacionalne staklenke za med”

Gospodin Željko Vrbos, po obimu pčelarske proizvodnje, jedan je od većih pčelara u Republici Hrvatskoj i aktualni je Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. Svojim radom i zalaganjem započeo je sa organizacijskim i strukturnim reformama u hrvatskom pčelarstvu, koje je detaljno opisao tijekom svojeg izlaganja u Opatiji. Posebno se osvrnuo na jedan od najdugoročnijih programa Hrvatskog pčelarskog saveza – Program nacionalne staklenke za med. Istaknuo je kako se ona planira staviti na tržište u tri formata i predstavlja jedan od najvažnijih alata kojim bi se hrvatski med učinio prepoznatljivim na tržištu i zaštitilo ga od nelojalne konkurencije uvoznih medova ili pak, nažalost, sve učestalije prisutnosti krivotvorina. Osnovni moto izlaganja mogao bi se sažeti u jednoj rečenici – Zaštita interesa pčelara i potrošača!

 

dr.sc. Irena Brčić Karačonji

Zdravstveni potencijal konzumacije meda od obične planike

Dr.sc. Irena Brčić Karačonji, Zamjenica je Ravnateljice Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba, jedne od vodećih istraživačkih institucija u Republici Hrvatskoj. U svojem je izlaganju opisala preliminarna saznanja dobivena u okviru istraživanja meda od obične planike (Arbutus unedo L.), a vezana uz neobično visoki sadržaj fenolnih spojeva u tom medu kao i potencijalu njegova korištenja u povećanju sposobnosti obrane organizma od štetnih čimbenika u usporedbi s drugim  vrstama meda

dr.sc. Dario Lasić

Greške u označivanju i osiguranje proizvodnih uvjeta u objektima za punjenje i pakiranje meda 

dr.sc. Dario Lasić, stručnjak je u području sigurnosti i kakvoće hrane koji dolazi sa Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo “dr. Andirija Štampar”. U svojem predavanju osvrnuo se je na, uvijek vrlo aktualne teme za pčelare – kako ispravno označiti teglu meda i kako zadovoljiti uvjete za registraciju objekta za punjenje i pakiranje meda (tzv. punionice). Posebno je istaknuo kako je upravo pčelar, akao subjekt u poslovanju s hranom, onaj koji u potpunosti odgovara za sigurnost i ispravnost iste. Stoga je naglasio kako i pčelarski sektor mora osigurati potrebne uvjete za jasnu uspostavu obaveznog načela sljedlivosti hrane “od polja do stola”.

Josip Juričić

Proljetni razvoj društva u Farrar košnici na 8 okvira

Gospodin Josip Juričić, Predsjednik PU “Medun” Delnice, jedan je od najvećih zagovaratelja tehnologije pčelarenja tzv. “Farrar” nastavcima. Svoja iskustva iz Gorskog kotara iznio je u Opatiji gdje je opisao jednostavan i brz razvoj pčelinjih zajednica i transformaciju u jake zajednice nakon duge i iscrpljujuće zime u brdsko-planinskom području Gorskog kotara pčelarenjem s “Farrarovom košnicom na 8 okvira.