1. smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije s međunarodnim sudjelovanjem „Medenjak ‘z Opatije 2016.“ održala se u sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji 07. i 08. listopada 2016. godine. Smotru je svečano otvorio gospodin Petar Mamula, zamjenik župana PGŽ, a osim njega skupu se obratio i gospodin Fernando Kirigin, zamjenik gradonačelnika Opatije. U sklopu kulturnog programa na svečanom otvorenju su nastupila djeca iz dječjeg vrtića Katarina Frankopan sa otoka Krka i to iz podružnica Njivice, Vrh i Omišalj, te dječjeg vrtića Lastavica iz Punta.

Na smotri je ukupno bilo 44 izlagača, od čega je 20 pčelara, 12 proizvođača opreme, te 12 izlagača ostale ponude (eko proizvodi, maslinovo ulje, smokve, lavanda, suveniri i sl.). U prostoru smotre su također bili izloženi i uzorci medova, koji su pristigli na 10. ocjenjivanje kvalitete meda PGŽ „Zlatno ulište“, te su ih svi posjetitelji mogli kušati. U suradnji sa osnovnim školama iz Opatije, Kastva i Srdoča organizirana je izložba dječjih radova na temu pčelarstva i meda. Ukupno je pristiglo više od 150 radova. U povijesnom kutku smotre je bila izložena bogata zbirka starih alata, košnica i literature o pčelarstvu.

Na 10. Zlatno ulište pristiglo je 67 uzoraka medova od 50 pčelara, što je najveći broj do sada. Najvišu ocjenu je dobio medun Antuna Arha, koji je proglašen ukupnim pobjednikom. Specifičnost ovogodišnjeg Zlatnog ulišta jest to da je prvi put u Hrvatskoj utvrđen uniflorni med pajesena (Ailanthus altissima Mill.), stablašice invazivnog karaktera koja se zadnjih tridesetak godina jako proširila po cijelom teritoriju RH.

Za pčelare i zainteresiranu javnost organizirana su stručna predavanja na temu uvođenja meda u jelovnike vrtića i škola, zaštite izvornosti i zemljopisnog podrijetla meda, patvorenja meda, pčelarenju u otočkim uvjetima i uzgoju i selekciji matica mediteranskog tipa. Predavanja su bila dobro posjećena, te ih je ukupno pratilo oko 350 sudionika.

U petak, 06. listopada „Medenjak ‘z Opatije“ u sklopu terenske nastave su posjetili učenici 2., 3. i 4. razreda osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije, 3. i 4. razreda osnovne škole Milan Brozović iz Kastva, te učenici 3. i 7. razreda osnovne škole Srdoči iz Rijeke. Za njih je u dječjem kutku organizirano edukativno predavanje o pčelama i pčelarstvu, a nakon toga su imali organizirani obilazak smotre u pratnji pčelara. Sveukupno je smotru posjetilo 450 učenika.

U subotu, 07. listopada je u suradnji sa Ugostiteljskom školom Opatija pripremljen Medeni gastro show, tijekom kojeg su maturanti škole pripremili 300tinjak ukusnih zalogaja baziranih na medu i drugim pčelinjim proizvodima, a koje su posjetitelji smotre mogli besplatno kušati. Uvod u medeni gastro show je bio Medeni gastro tjedan koji se održao od 01.-09. listopada, tijekom kojeg je 7 opatijskih restorana i kavana svojim gostima pripremilo posebnu ponudu gastronomskih delicija baziranih na medu i drugim pčelinjim proizvodima.

U cilju upupgzčenja posjetitelja na smotru pčelarstva dogovoreno je medijsko pokroviteljstvo sa Novim Listom kroz off line i on line oglašavanje, a koje je Novi list popratio sa PR reportažama. Također je dogovoreno i oglašavanje na Radio Rijeci, te je ugovorena Facebook kampanja kroz promociju manifestacije na ciljane korisnike. Da bi se poveća vidljivost manifestacije izrađena je i web stranica www.upu-pgz.hr, na kojoj su objavljivane novosti i informacije o „Medenjaku ‘z Opatije 2016“. Za posjetitelje sajma su izrađeni promotivni letci s programom, koji su distribuirani po opatijskim hotelima i restoranima, a tiskana je i knjižica Pčelinji proizvodi, koja je uručena svim učenicima koji su posjetili manifestaciju te posjetiteljima na upit.

Prema slobodnoj procjeni, smotru je kroz 2 dana posjetilo oko 1.500 posjetitelja, ne uključujući učenike osnovnih škola.

 

Predsjednik organizacijskog odbora

Goran Pavlović