Jedanaesto po redu, ovogodišnje nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice na temu sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda, održava se 07. listopada 2022. godine u Gradskoj vijećnici u Kastvu (Trg Lokvina 3, 51215, Kastav).

 

Program Konferencije preuzmite OVDJE (PDF, 622 KB)

Cjelovitu Obavijest o Konferenciji preuzmite OVDJE (PDF, 9.9 MB)

 
VAŽNA INFORMACIJA

Obzirom na još uvijek prisutne zdravstvene rizike vezane uz COVID-19, organizatori konferencije razmatraju mogućnosti da se program podrži i u tzv. HIBRIDNOM FORMATU. Ukoliko do toga dođe, na mrežnim stranicama organizatora bit će istaknute odgovarajuće informacije i poveznice.

 

 

 

 

MJESTO ODRŽAVANJA

Grad Kastav (Gradska vijećnica)

Trg Lokvina 3, 51215, Kastav

ORGANIZATORI

Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije

Udruga pčelara Kadulja, Otok Krk

Biopčela, Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka

Udruga pčelara grada Novi Vinodolski

Pčelarsko društvo Rab

Udruga proizvođača meduna, Vrbovsko

Pčelarska udruga grada Čabra

Pčelarska udruga Matulji

Pčelarsko društvo Kuš grada Crikvenice i općine Vinodolske

Pčelarska udruga Kastav

Udruga pčelra Kuš, Mali Lošinj – Cres

Udruga pčelara Gorskog kotara “Žbela”, Delnice

Hrvatska udruga senzorskih analitičara meda, Rijeka

Udruga proizvođača meda od kadulje, Omišalj

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Nastavni Zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, Zagreb

 

INSTITUCIONALNA PODRŠKA

Hrvatski pčelarski savez

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije

Grad Kastav

 

MJESTO ODRŽAVANJA

Grad Kastav (Gradska vijećnica)

Trg Lokvina 3, 51215, Kastav

 

 

 

O KONFERENCIJI

 

Prošle godine smo održali „Desetu Nacionalnu konferenciju o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Hrvatska izvornost na europski način“. Ona je, poput prethodnih izdanja, dala neke odgovore ali i ponovno postavila mnoga pitanja. Posebice u svijetlu post-korona radoblja za koje se nadamo da će potrajati dovoljno dugo da ne dovede u pitanje i ovo jedanaesto izdanje. To pred organizatore postavlja izražene organizacijske ali i programske izazove. Jedanaesto po redu, ovogodišnje nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva, provodi se pod nazivom „11. Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Izazovi EUR-a i Schengena“. Održava se 07. listopada 2022. godine u Gradskoj vijećnici u Kastvu (Trg Lokvina 3, 51215, Kastav).

 

Grad Kastav

Grad Kastav ili jednostavno „grad na brege“, odavno je poznat kao autentičan gradić umjetnosti i bogate tradicije i povijesti. U novije vrijeme to je grad koji hrabro prihvaća suvremene trendove postajući mjesto progresivnih ideja i uspješnog poslovanja. Svoju povezanost s pčelarstvom Kastav baštini kroz odredbe svojeg osnivačkog statuta, poznatog „Zakona kastafskega“ koji datira još iz 1400. godine. Njime su još tada, bili jasno regulirani odnosi u pčelarstvu ali i njegovo tržišno pozicioniranje u društvenoj zajednici. Na taj je način još u 13. stoljeću bila dana javna forma značaju pčelarske djelatnosti za gospodarstvo ove gradske zajednice. Sličnu važnost posjeduje i danas!

 

Odrednice Konferencije

U skladu sa svojim nazivom, ovaj je skup namijenjen sagledavanju odrednica sigurnosti, zdravstvene ispravnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda. No isto tako, veže se i uz institucionalne i vaninstitucionalne oblike pčelarske proizvodnje. Tematski se obrađuju aktualnosti vezane uz upravljanje kakvoćom pčelinjih proizvoda njihovih prerađevina pri čemu je jako naglašeno vrednovanje sigurnosnih značajki njihove uporabe. Polemike koje se vode unutar ovog dinamičnog sektora predstavljaju veliki poticaj za dijeljenje iskustava, unutar i izvan okvira proizvodnog procesa. Time je ova Konferencija dobila status najvažnijeg godišnjeg okupljanja proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz Hrvatske i inozemstva.

 

Moto Konferencije – Izazovi EUR-a i Schengena

Ovogodišnji moto Konferencije glasi “Izazovi EUR-a i Schengena“. Ona je postala tradicionalni skup, jedinstven po tome što se na jednom mjestu sastaju predstavnici primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti. Naglasak je dan na izazove koji pred Republiku Hrvatsku dolaze ulaskom u zajednički „Schengenski“ prostor europskog tržišta i uvođenje EUR-a kao nove valute. Posebno se to odnosi na brigu o izvornosti i kakvoći pčelinjih proizvoda te mehanizme tržišta kojima se oni osiguravaju. Ovdje se, na državnoj razini, zaključno očekuje kvalitetan i intenzivan jednodnevni program. Njime će se još jednom omogućiti jedinstvena prilika za raspravu među sudionicima te razmjenu informacija i ideja od značaja za sigurnost pčelinjih proizvoda kako tijekom proizvodnje, tako i prilikom njihove uporabe.

 

 

 

PROGRAM KONFERENCIJE

Petak, 07. listopada 2022. godine

11.Konferencija_2022_OBAVIJEST_1.2

 

PRIJAVA NA KONFERENCIJU

Sudjelovanje na Konferenciji je besplatno! Prijave se vrše na licu mjesta putem upisa u popisnu listu sudionika skupa. Prijavu je moguće izvršiti na sam dan održavanja Konferencije. Sudionici Konferencije dobit će potvrdnice Organizatora o prisustvovanju na Konferenciji te Zbornik radova s Konferencije.

Sudionici Konferencije koji budu nazočili konferenciji u obvezi su pridržavati se  u tom trenutku važećih epidemioloških preporuka vezanih uz suzbijanje epidemije COVID-19, a koje će biti istaknute na licu mjesta.

 

TEHNIČKE INFORMACIJE

Dodatne informacije vezano za organizaciju i ostale tehničke detalje Konferencije, dostupne su upitom na:

Katedra za zdravstvenu ekologiju, Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci
Braće Branchetta 20, Rijeka HR 51000

Kontakt:  izv.prof.dr.sc. Dražen Lušić: 00385 (0)91 794-22-81, e-adresa: drazen.lusic@medri.uniri.hr