Dvanaesto tradicionalno nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice na temu sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda, ovaj puta na specifičnu temu “Propolis i zdravlje”, održava se 06. listopada 2023. godine u Gradskoj vijećnici u Kastvu (Trg Lokvina 3, 51215, Kastav).

12.Konferencija_2023_OBAVIJEST+PROGRAM_1.5

Program Konferencije preuzmite OVDJE (PDF, 617 KB)

Cjelovitu Obavijest o Konferenciji preuzmite OVDJE (PDF, 1.9 MB)

 

12.Konferencija_2023_OBAVIJESTPROGRAM_1.5

 

VAŽNA INFORMACIJA

Organizatori konferencije odlučili su da se ove godine program podrži i u tzv. HIBRIDNOM FORMATU putem Zoom platforme. Poveznica se može dosegnuti skeniranjem slijedećeg QR koda

 

ili upisom slijedećeg linka

https://us06web.zoom.us/j/81699994872?pwd=VVBjc3JYTStwQVY3MzRlTTArR2JQdz09

Meeting ID: 816 9999 4872; Passcode: 4kRk4L

 

 

 

 

 

ORGANIZATORI

Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez

Udruga pčelara Kadulja, Otok Krk

Biopčela, Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka

Udruga pčelara grada Novi Vinodolski

Pčelarsko društvo Rab

Udruga proizvođača meduna, Vrbovsko

Pčelarska udruga grada Čabra

Pčelarska udruga Matulji

Pčelarsko društvo Kuš grada Crikvenice i općine Vinodolske

Pčelarska udruga Kastav

Udruga pčelra Kuš, Mali Lošinj – Cres

Udruga pčelara Gorskog kotara “Žbela”, Delnice

Hrvatska udruga senzorskih analitičara meda, Rijeka

Udruga proizvođača meda od kadulje, Omišalj

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Nastavni Zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“

 

INSTITUCIONALNA PODRŠKA

Hrvatski pčelarski savez

Grad Kastav

Primorsko-goranska županija

 

MJESTO ODRŽAVANJA

Grad Kastav (Gradska vijećnica)

Trg Lokvina 3, 51215, Kastav

 

 

 

O KONFERENCIJI

 

Prošle godine smo održali „Jedanaestu Nacionalnu konferenciju o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Izazovi EUR-a i Schengena“. Ona je, kao i kod prethodnih izdanja konferencije, ukazala na neke odgovore ali i aktualizirala i neka nova pitanja. To je posebno došlo do izražaja obzirom na činjenicu hrvatskog zaokruživanja procesa ulaska u europske integracije (uvođenje EUR-a i ulazak u zonu Schengena). I sve to ponovno pred organizatore postavlja određene organizacijske i programske izazove. Dvanaesto po redu, nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva, provodi se pod nazivom „12. Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Propolis i zdravlje“. Održava se 06. listopada 2023. godine u Gradskoj vijećnici u Kastvu (Trg Lokvina 3, 51215, Kastav).

 

Grad Kastav

Grad Kastav ili jednostavno „grad na brege“, odavno je poznat kao autentičan gradić umjetnosti i bogate tradicije i povijesti. U novije vrijeme to je grad koji hrabro prihvaća suvremene trendove postajući mjesto progresivnih ideja i uspješnog poslovanja. Svoju povezanost s pčelarstvom Kastav baštini kroz odredbe svojeg osnivačkog statuta, poznatog „Zakona kastafskega“ koji datira još iz 1400. godine. Njime su još tada, bili jasno regulirani odnosi u pčelarstvu ali i njegovo tržišno pozicioniranje u društvenoj zajednici. Na taj je način još u 13. stoljeću bila dana javna forma značaju pčelarske djelatnosti za gospodarstvo ove gradske zajednice. Sličnu važnost posjeduje i danas!

 

Odrednice Konferencije

U skladu sa svojim nazivom, ovaj je skup namijenjen sagledavanju odrednica sigurnosti, zdravstvene ispravnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda. No isto tako, veže se i uz institucionalne i vaninstitucionalne oblike pčelarske proizvodnje. Tematski se obrađuju aktualnosti vezane uz upravljanje kakvoćom pčelinjih proizvoda njihovih prerađevina pri čemu je jako naglašeno vrednovanje sigurnosnih značajki njihove uporabe. Polemike koje se vode unutar ovog dinamičnog sektora predstavljaju veliki poticaj za dijeljenje iskustava, unutar i izvan okvira proizvodnog procesa. Time je ova Konferencija dobila status najvažnijeg godišnjeg okupljanja proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz Hrvatske i inozemstva.

 

Moto Konferencije – PROPOLIS I ZDRAVLJE

Ovogodišnji moto Konferencije glasi “Propolis i zdravlje“. Već smo napomenuli kako je konferencija postala tradicionalni skup, jedinstven po tome što se na jednom mjestu sastaju predstavnici primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti. Naglasak je dan na sve veću zainteresiranost tržišta za propolis i propolisne derivate, što se posebno ogleda u potencijalnim učincima koje propolis ima na zdravlje. No treba istaknuti i cijeli niz predradnji koje je potrebno zaključiti kako bi taj potencijal došao do punog izražaja. Taj proces nije lak jer je cijeli niz izazova koji se na tom putu nalaze. Posebno se to odnosi na brigu o izvornosti i kakvoći toga pčelinjeg proizvoda te mehanizme tržišta kojima se to treba osigurati. Ovdje se, na nacionalnoj razini, očekuje kvalitetan i intenzivan jednodnevni program. Njime će se još jednom omogućiti jedinstvena prilika za raspravu među sudionicima te razmjenu informacija i ideja od značaja za općenitu sigurnost pčelinjih proizvoda kako tijekom proizvodnje, tako i prilikom njihove uporabe.

 

 

 

PROGRAM KONFERENCIJE

Petak, 06. listopada 2023. godine

12.Konferencija_2023_OBAVIJESTPROGRAM_1.5

 

PRIJAVA NA KONFERENCIJU

Sudjelovanje na Konferenciji je besplatno! Prijave se vrše na licu mjesta putem upisa u popisnu listu sudionika skupa. Prijavu je moguće izvršiti na sam dan održavanja Konferencije. Sudionici Konferencije dobit će potvrdnice Organizatora o prisustvovanju na Konferenciji te Zbornik radova s Konferencije.

 

TEHNIČKE INFORMACIJE

Dodatne informacije vezano za organizaciju i ostale tehničke detalje Konferencije, dostupne su upitom na:

Katedra za zdravstvenu ekologiju, Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci
Braće Branchetta 20, Rijeka HR 51000

Kontakt:  izv.prof.dr.sc. Dražen Lušić: 00385 (0)91 794-22-81, e-adresa: drazen.lusic@medri.uniri.hr