Članovi Pčelarskog društva „Kuš“ grada Crikvenice i općine Vinodolske, uhvatii su se posla i prionuli saniranju objekta stare lokalne osnovne škole Blaškovići-Grižane. Zgradu stare škole dobili su na korištenje od Vinodolske općine za potrebe rada udruge i razvoja pčelarstva na svojem području. Kako sami kažu – „malo su proslavili, ali su se i debelo naradili.“  Kao tek prva u nizu od radnih akcija vrijednih pčelara PD “Kuš” grada Crikvenice i općine Vinodolske, želja im je završiti sanaciju i upriličiti otvaranje (za tu prigodu se neslužbeno najavljuje janjac). U nastavku prenosimo kratko izviješće o izvedenim radovima i planovima Društva koje potpisuje Tajnik Pčelarskog društva „Kuš“ grada Crikvenice i općine Vinodolske, gospodin Jurica Manestar.

Dana 16. rujna 2018. godine, održana je prva radna akcija čišćenja zapuštenog objekta lokalne osnovne škole Blaškovići- Grižane u svrhu pripremnih radova za otvaranje budućeg Pčelarskog centra Vinodola. Zgrada je vec 40-tak godina napuštena i dana je na korištenje PD „Kuš“ iz Vinodola.

 

Predviđeno je da, nakon uređenja okoliša, pčelari krenu na unutrašnje uređenje zgrade te uz pomoć Vinodolske općine, u konačnu revitalizaciju zgrade i otvaranje Pčelarskog centra Vinodola. Članovi PD Kuš i te kako su svjesni zahtjevnosti projekta te njegove dugotrajne izvedbe, ali ih to ni najmanje ne obeshrabruje. Centar posjeduje svoj školski pčelinjak u dvorištu zgrade za koji su kupljene košnice i već formirane pčelinje zajednice.

 

Cilj je stvoriti centar za same članove udruge glede njihovih tehničkih potreba te promovirati pčelarstvo kroz edukacijski program za javnost i profesionalno, za same pčelare. Brojnost od oko 1.400 pčelinjih zajednica u Vinodolu, opravdava takav projekt. U sklopu tog projekta, planirano je pokretanje postupka zemljopisne zaštite Vinodolskog meda. On je vrlo specifičan zbog lokacije pčelinjih paša koje se kreću od 0-1000 m nadmorske visine u svega 10 kilometara udaljenosti od mora.

 

Nadamo se da će ovaj višegodišnji projekt pčelara Vinodola uz pomoć Vinodolske opčine, pokazati put i ostalim pčelarskim udrugama te zainteresirati mlade za ovu plemenitu djelatnost.

 

Jurica Manestar, Tajnik

PD “Kuš” grada Crikvenice i općine Vinodolske