Udruga proizvođača meduna je utvrdila potrebu za obilježavanje posebnog dana posvećenog Goranskom medunu. Stoga je odlučila da se kao Dan Goranskog meduna izabere 16. travnja na kojii će se svake godine obilježavati godišnjica značajnog postignuća – dobivanja Zaštićene oznake izvornosti Goranski medun. Na taj je dan, 2023. godine, objavljena odluka Europske komisije donesena 13. veljače 2023. godine. Obilježavanje ove godišnjice, za proizvođače Goranskog meduna ima posebno značenje. Tada je ovaj autohtoni proizvod dobio status PRVOG hrvatskog meduna sa europskom oznakom izvornosti. Posebno je važno naglasiti i kako je Goranski medun postao je prvi, i trenutno jedini, prehrambeni proizvod Gorskog Kotara sa ovom prestižnom europskom zaštitom.

Prva obljetnica će se svečano proslaviti na prvi neradni dan koji dolazi poslije 16. travnja. Ove godine je za to Za to je odabrana subota 20. travnja 2023. godine. Tada će se u Delnicama odviti svečanost obilježavanja čiji Program dajemo u nastavku.

Dobro su došli svi zainteresirani pčelari i potrošači Goranskog meduna!

 

Manifestacija Dan Goranskog meduna 2024

Mjesto održavanja: Delnice, Pansion Lovački

Vrijeme: subota 20.04.2024.

Početak: 10,00 sati

Organizator: UDRUGA PROIZVOĐAČA MEDUNA

Suorganizatori: Udruga pčelara Gorskog Kotara ŽBELA, Delnice, Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez

 

Stručni program:

Kako smo ostvarili Zaštićenu oznaku izvornosti Goranski medun?

Predavač: prof.dr.sc. Dražen Lušić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Način dobivanja certifikacije Zaštičene oznake izvornosti Goranski medun

Predavačica: Lidija Ercegovac, Bureau Veritas, Zagreb

Pokrovitelji: Grad Delnice, Turistička zajednica Gorskog Kotara