Održano je osmo po redu, svečano proglašenje pobjednika te podjela priznanja sudionicima ovogodišnjeg natjecanja za najbolji med od kadulje – Salvia aurea 2023. Ono se odvilo u nedjelju 26.11.2023. u Društvenom domu u Njivicama (Kijac) na otoku Krku. Tako je Salvia aurea 2023 dobila svojeg osmog pobjednika – Klaudija Dunata iz Šila (Primorsko-goranska županija). Njegov med od kadulje pokazao se najbolje ocijenjenim na ovogodišnjem Javnom pozivu od 06. rujna 2023.

Treba naglasiti kako je godina koja je na kraju, ponovno bila još jedna od onih za koju se može reći da je bila nezahvalna za pčelinju pašu kadulje. Iako je kadulja jedna od glavnih nektarnih paša na širem prostoru jadranske Hrvatske, proizvodnja meda od kadulje je ponovno bila relativno mala. Općenito se može reći kako je u ovogodišnjim uzorcima ipak prevladavao nektar kadulje, premda je na natjecanje pristiglo samo četiri uzorka. Evidentne klimatske promjene s kojima se susrećemo zasigurno su tome doprinijele.

 

Nedjeljko Mrakovčić, Predsjednik UP Kadulja Otok Krk i UPU PGŽ

Gospodin Nedjeljko Mrakovčić je u svojem pozdravnom govoru pozdravio aktivnosti organizatora – Udruge proizvođača meda od kadulje. Naglasio je kako je ona nositelj institucionalnog postupka zaštite izvornosti meda od kadulje proizvedenog u Hrvatskom primorju. Istaknuo je da se taj med, zbog potražnje i cijene koju postiže, ubraja među najcjenjenije hrvatske medove. Posebno je napomenuo da “usprkos svjesnosti o visini kakvoće, a dijelom i zbog dosadašnjeg nepostojanja jasne vizije o potrebi dodatne promocije, postala je osjetna potreba za njegovom dodatnom valorizacijom. To postaje posebno izraženo upravo sa aspekta povijesne i tradicijske povezanosti proizvodnje ovog specifičnog meda i teritorija Hrvatskog primorja.”

 

Mirko Almaši, Predsjednik Udruge proizvođača meda od kadulje (UPMK)

Gospodin Almaši je u uvodnom dijelu istaknuo kako “je ovogodišnja pčelarska godina, pa sve do kraja srpnja bila je izuzetno loša, što je nešto što ne pamte i najstariji pčelari. Tako da bi bez pomoći pčelara bio upitan razvoj i opstanak pčelinjih društava. Očito je da klimatske promjene značajno utječu na prinose. Kadulja kao glavna paša je cvjetala. Međutim nije bilo nektara, čemu su potpomogle niske temperature, olujna bura koja je puhala sredinom svibnja. Zatim su došla razdoblja s obilnom kišom, tako da nije bilo ni pojave medne rose. Ovakvih pojava u prirodi, što se tiče pčelarstva, do sada nije zabilježeno.” Posebno se zahvalio pčelarima na povjerenju i sudjelovanju, domaćinskoj općini Omišalj, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Krku na potpori. U ime Organizacijskoga odbora, zahvalio se na suradnji Udruzi pčelara Kadulja otok Krka, Udruzi pčelara Kadulja otoka Paga, Katedri za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, UPU PGŽ, udruzi „Biopčela“, Hrvatskoj udruzi senzorskih analitičara meda (HUSAM) te udruzi Obitelj za mlade iz Njivica u čijem prostoru se organizirala ova svečanost.

 

Prezentacija projekta – Urbani pčelinjaci Grada Poreča

Svečanost proglašenja pobjednika, podjela priznanja, kao i predavanje pčelara Ivana Kovača iz Poreča, bilo je popraćeno je u veselom i svečanom tonu. Tema koju je prikazao je pčelarski vrlo aktualna. U njemu je prezentirao rezultate projekta Urbanih pčelinjaka grada Poreča. Vidjelo se kako je to jedan od najnaprednijih projekata toga tipa u Republici Hrvatskoj. Sudionici su iz prve ruke mogli čuti iskustva jedne pčelarske udruge koja je uspješno savladala tehničke i zakonske izazove urbanog pčelarstva.

Velike čestitke gospodinu Dunatu, ovogodišnjem pobjedniku, kao i svim ostalim nagrađenima. Želimo vam puno mednih uspjeha u daljnjem radu!

 

Rezultati Salvia aurea 2022

U nastavku rezultati 8. Hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje SALVIA AUREA 2023: REZULTATI-Salvia_aurea-2023

 

 

REZULTATI-Salvia_aurea-2023