Goranski medun postao je 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Tu informaciju je je jučer prenijelo Ministarstvo poljoprivrede RH. Na taj je način obznanilo da je naš Goranski medun ušao u ekskluzivni klub najboljih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Europe. Time je završen zahtjevan proces zaštite koji je pokrenula pčelarska Udruga proizvođača meduna iz Vrbovskog i njezin tadašnji predsjednik gospodin Branko Vidmar.

 

Zahtjevan postupak zaštite

To je bio proces koji je uključivao velike napore u stručnom i normotehničkom dijelu. No treba istaknuti i zahtjevan institucionalni angažman na više razina – lokalnoj, nacionalnoj i europskoj. I svaki od tih koraka sadržavao je razne prepreke, od ljudskih, administrativnih pa sve do financijskih. I sve su one u konačnici uspješno savladane. Tako je sada Goranski medun postao jedna od perjanica hrvatske pčelarske proizvodnje! Prepoznatljiv, cijenjen i – TRAŽEN!

 

Provedbena uredba Komisije (EU) 2023/316

Rezultat tog zahtjevnog procesa zove se Provedbena uredba Komisije (EU) 2023/316 оd 6. veljače 2023. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla („Goranski medun” (ZOI)). Njome ostaje zapisano jasno definiranje identiteta i prepoznatljivosti Goranskog meduna i njegove diferencijacije od drugih medova na hrvatskom i EU tržištu. I njegova trajna povezanost s prostorom iz kojeg potječe.

Od sada na dalje, Goranskim medunom se smije zvati samo Goranski medun!

UPU PGŽ s velikim zadovoljstvom čestita svojoj članici i njezinom predsjedniku gospodinu Antunu Arhu na ovom povijesnom uspjehu goranskog, zeleno-plavog i hrvatskog pčelarstva!

 

Objava Ministarstva poljoprivrede RH: Goranski medun postao 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Provedbena uredba Komisije EU 2023/316: CELEX 32023R0316 HR TXT

 

CELEX-32023R0316-HR-TXT