I ove godine, kao i protekle, Svjetski dan pčele je je u Hrvatskoj imao centralno obilježavanje u Primorsko-goranskoj županiji. Osim centralnog obilježavanja u Grižanama, Svjetski dan pčele je adekvatno obilježen i u Tršću kod Čabra. U nastavku dajemo presjek medijskog odjeka koji je ovogodišnji Svjetski dan pčele 2019 imao u Lijepoj našoj.

 

Novi list, 20. svibanj 2019
Vinodolska općina uskoro dobiva Pčelarski centar

Novinarka Nataša Car

 

http://novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1589/Vinodolska-opcina-uskoro-dobiva-Pcelarski-centar?fbclid=IwAR0STSkaToMAUZtBbL_dzwIM_YP1Qzzw63nPIG3qxncSFwS7wgtL2xL_FXA

 

Novi list  27. svibnja 2019. godine
SVJETSKI DAN PČELA. Članovi pčelarskoih udruga PGŽ se okupili se u Grižanama
Pčelarski centar u Blaškovićima kao inkubator mladih pčelara

Novinarka Nataša Car

 

26.05.2019 Prilog Primorski_NL__13

 

Hrvatska pčela br. 6 2019
U VINODOLU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PČELA

Novinar Mladen Stubljar

HP 6-2019

 

Prilog Dnevnika HRT o središnjem obilježavanju Svjetskog dana pčele 2019 u Hrvatskoj.
HRT 4, 21. svibanj 2019, godine

 

 

Televizija Kanal RI: Sa središnjeg obilježavanja Svjetskog dana pčele 2019 u Hrvatskoj,
Kanal RI, 20.svibnja 2019. godine

 

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana pčele u Tršću pored Čabra, 26. svibnja 2019. godine

 

Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj i u organizaciji Pčelarskog društva grada Čabra, Poljoprivredne udruge KIS Gorski kotar, te uz podršku Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ)  i ove je godine u Tršću kod Čabra svečano obilježen Svjetski dan pčele 2019. Priredba se odvijala na Pčelarskoj poučnoj stazi uz prisustvo pčelara i predstavnika lokalnih zajednica iz Hrvatske i susjednih slovenskih opčina Loška dolina, Osilnica i Novi Kot. Posebni gosti na svečanosti su bili veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, dr. Smiljana Knez, direktor Direktorata za hranu pri Ministarstvu za poljoprivredu Republike Slovenije dr. Bojan Pahor, direktor  Kmetijsko-gozdarskega zavoda Jože Benec te Dogradolnačelnica grada Čabra Ivana Lakota. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik UPU PGŽ gospodine Nedeljko Mrakovčić.

Uvodno je mladi harmonikaš Marko Poje odsvirao nekoliko pjesama dok je učenica Josipa Mihelić recitirala pjesme na lokalnom goranskom narječju.

Nakon više pozdravnih govora prisutnih gostiju u kojima je posebno istaknuta važnost pčela u očuvanju bioraznolikosti te njihova uloga u oprašivanju poljoprivrednih kultura značajnih za ljudsku prehranu, prisutni su sa zanimanjem razgledali ogledni pčelinjak te pčelarsku poučnu stazu i vrt s medonosnim biljem. Nakon završetka službenog programa uslijedilo je druženje uz prijatne pčelarske razgovore.

 

Novi list, 27. svibnja 2019. godine

OČUVANJE RAVNOTEŽE  Na Pčelarskoj stazi u Tršću obilježen Svjetski dan pčela

ZAŠTITA PČELA GLAVNI CILJ PČELARA DILJEM SVIJETA

Novinar Maruinko Krmpotić

27.05.2019 Osnovno NL__019