Prenosimo reagiranje Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ) na terminologiju korištenu u televizijskom prilogu novinara Kristiana Došena „Varaju li nas u trgovinama s medom?“, objavljenog u emisiji “Provjereno”, emitiranoj na Novoj TV, 15. veljače 2018. godine. Na samom kraju, inače vrlo korektno pripremljenog priloga, postavljeno je pitanje, upućeno gledateljstvu: „Kamo zuje pčele vašeg MEDARA?“. Obzirom na negativne konotacije koje se mogu pripisati pčelaraima kao medarima, smatrali smo potrebnim uputiti pismeno reagiranje prema Novoj TV. Izvorni tekst reagiranja, dostavljamo u nastavku.

 

REAGIRANJE UPU PGŽ

Omišalj, 16. travanj 2018.

 

n/p g. Kristian Došen, Novinar

Magazin Provjereno, Nova TV d.d.

Remetinečka cesta 139, Zagreb

 

Predmet: Komentar na prilog u emisiji „Provjereno“ emitiranoj na Nova TV,  15. veljače 2018.

 

Poštovani gospodine Došen,

 

U vrlo cijenjenoj emisiji „Provjereno“ emitiranoj na Nova TV,  15. veljače 2018., bila je prikazana reportaža o medu „Varaju li nas u trgovinama s medom?“ u kojoj ste Vi bili navedeni kao autor (Nova TV, 15/02/2018). U tom prilogu, glavna je tema bila kvaliteta i ispravnost meda koji se može kupiti na policama hrvatskih trgovina. Vaš je prilog snimljen, produciran i odrađen na vrlo profesionalan i korektan način. Izabrani sugovornici u prilogu su vrlo kompetentne osobe i cijenjene unutar svoje profesije te, kao takve, imaju izuzetan autoritet po pitanju ispitivanja meda ali i hrane općenito.

Međutim, na kraju Vašeg priloga, vjerojatno nenamjerno, potkrala Vam se jedna greška, usudio bih se reći dobronamjerno korištenje krivog termina. Naime, Vi ste na samom kraju priloga postavili pitanje upućeno cjelokupnom gledateljstvu: „Kamo zuje pčele vašeg „medara“ ?“

Naime, razlog zbog čega kao udruga reagiramo jeste gore spomenuti termin „medar“ koji se u zadnje vrijeme sve više koristi, kako među potrošačima tako i u medijima. Ispravan termin, na koji ste Vi zasigurno mislili je PČELAR(!). Razlika između ova dva pojma je vrlo velika, dijametralno suprotna sa principima poštenja, časti  i moralom koji vlada među pčelarima. Pčelar voli pčele i bavi se pčelarstvom, dok „medar“ razmišlja samo o zaradi od meda. Onaj koji misli samo na zaradu i profit, na duge staze nema uspjeha. Nažalost, i sami ste svjesni činjenice da na deklaracijama na staklenkama s medom piše sve i svašta o podrijetlu meda koji možete kupiti na policama hrvatskih trgovina. O kvaliteti i ispravnosti tog i takvog „meda“ ovdje ne bismo, jer za provjeru kvalitete i ispravnosti meda postoje za to ovlaštene institucije. Osnovno pravilo koje Vam može jamčiti da ste kupili „pravi med“ je da med kupujete iz Vama poznatih i provjerenih izvora, a pri tome mislimo pčelara!

Uz izraze poštovanja i želja za još puno kvalitetnih priloga u emisiji „Provjereno“, upućujemo Vama i Vašim kolegama cjelokupne redakcije Nova TV, tradicionalni pčelarski pozdrav  MEDNO!

 

Uz iskaze iskrenog poštovanja,

 

Nedjeljko Mrakovčić

v.d. Predsjednik UPU PGŽ