Sv. Valentin

Medni poljubac 2018

U Rijeci se dana 14.02.2018. s početkom u 10,00 sati održava manifestacija pod nazivom “Medni poljubac 2018”.

U ovom programu naglasak je na manifestaciji koja u prvom planu ima promociju pčelarstva i pčelarske proizvodnje na području Primorsko goranske županije i edukaciju građana . Obrađuju se mogućnosti koje pruža jedan popularan datum 14.veljače Dan Sv.Valentina ili Dan zaljubljenih koji se stavlja u funkciju promocije pčelarstva kroz radni naziv “Medni poljubac”.

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin. Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.

Biopčela, Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka
Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko goranske županije, Stara Sušica

Prostor Centra autohtonih proizvoda – KAŠETICA PRIMORSKO GORANSKA,  Rijeka, Stari grad, Krojačka 1 dana 14.02.2018. godine od 10,00 do 18,00 sati.

Degustacija nagrađenih medova sa Zlatnog ulišta 2017. – ocjenjivanje kvalitete meda uz stručno tumačenje senzorskih analitičara, članova Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda na kojima će se moći kušati ukupno 111 (!!!) uzoraka meda za degustaciju.

O samoj  manifestaciji “Medni poljubac 2018”  biti će govora u emisiji PlanetRI na KanaluRI dana 12.02.  u 17,00 sati u kojoj će nešto više o samoj manifestaciji govoriti doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. profesorna katedri za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilište u Rijeci, i  Tomislav Pavlešić.

Snimku gore navedene emisije KanalaRI snimljenu povodom Mednog poljupca 2018 možete pogledati ovdje.