Dana 27.01.2018. godine u gradskoj vijećnici Grada Kastva održana je svečana sjednica Skupštine Udruženja pčelarskih udruga Primorsko goranske županije na kojoj je posthumno dodijeljena Godišnja pčelarska nagrada UPU PGŽ za 2017. godinu g. Milanu Čubriću. Na svečanoj sjednici bila je nazočna rodbina pokojnog Milana Čubrića, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, gđa. Melita Raukar, član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza, g. Đuka Petrić, pčelari i mnogobrojni gosti.

Nagradu je preuzeo sin gospodina Čubrića

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije svake godine dodjeljuje Godišnju pčelarsku nagradu UPU PGŽ istaknutim pojedincima za izuzetne doprinose u razvoju i promociji pčelarstva i unapređenje pčelarske prakse u Primorsko-goranskoj županiji, te aktivno učešće u realizaciji programskih zadataka UPU PGŽ . Tako je za 2017. godinu Udruženje donijelo Odluku da se Godišnja pčelarska nagrada UPU PGŽ posthumno dodijeli g. Milanu Čubriću za izrazite doprinose i postignuća u pčelarstvu. Nagradu je preuzeo njegov sin Josip Čubrić.

Milan Čubrić – veliki pčelar u najširem smislu te riječi

Milan Čubrić rođen je u Pirovcu 18. studenog 1937.godine a preminuo je 02. travnja 2014. Obitelj Čubrić u Pirovcu bavila se pčelarstvom. Nakon navršenih 14 godina dolazi u Kostrenu kod obitelji Ružić sa šesnaest godina postavlja svoj prvi pčelinjak u Kostreni.
Svoj radni vijek g. Milan Čubrić odradio je u riječkom Elektroprimorju i Općini Kostrena u kojoj je obnavljao dužnost prvog načelnika Kostrene Republike Hrvatske.

Sudionik je osnivanja prve udruge pčelara – Društvo pčelara Rijeka za područje tadašnjeg Kotara Rijeka koje je dugo godina bilo jedina pčelarska udruga na području tadašnje Zajednice općina Rijeka, odnosno za pčelare s područja sadašnje Primorsko goranske županije.
G. Milan Čubrić u vrijeme svog djelovanja u Pčelarskom društvu Rijeka obavljao je tijekom godina funkcije člana Upravnog odbora, blagajnika, tajnika a najdugovječniji je bio na funkciji Predsjednika Pčelarskog društva Rijeka koju je obnavljao u nekoliko navrata s prekidima periodu od čak 18 godina. Obol društvenom radu dao je i u Hrvatskom pčelarskom savezu gdje je u tri mandata obavljao dužnost člana Upravnog odbora HPS.

Dobitnik je Zlatne plakete Hrvatskog pčelarskog saveza za dugogodišnje djelovanje na razvoju i unapređenju pčelarstva.
G. Milan Čubrić bio je veliki pčelar u najširem smislu te riječi.. U duljem vremenskom periodu pčelario je s preko 400 pčelinjih zajednca. Bio je najveći promotor meda od kadulje. Na otoku Cresu imao je dva pčelinjaka.

Svoje bogato pčelarsko iskustvo g. Milan Čubrić susretljivo je prenosio na mlade pčelare početnike, kojima je doslovce bio pčelarski otac i majka. Održao je bezbroj edukativnih predavanja o pčelarstvu i tehnologiji pčelarenja i nikad nije naplatio honorar za predavača.
Ostvario je uspješnu međunarodnu suradnju na području pčelarstva. Vrlo uspješna i produktivna suradnja bila je s pčelarima iz tadašnje Čehoslovačke. G. Milan Čubrić bio je zagovornik stalnog stručnog educiranja pčelara. U pravilu godišnje bi organizirao 3-4 predavanja za pčelare s područja Primorsko goranske županije.

Kao prvi dopredsjednik organizacijskog odbora Zlatnog ulišta 2007. godine osobno se založio za naziv “ulište” koje potječe od staroslavenskog naziva za pčelinju zajednicu koja se u raznim starim vremenima nazivala “ul”, “ulj”, “ulica” ili “ulište”.
Za svoj dugogodišnji volonterski rad dobio je Zlatnu plaketu Hrvatskog pčelarskog saveza za doprinos razvoju i unapređenju pčelarstva na području Republike Hrvatske. Proglašen je doživotnim počasnim predsjednikom Pčelarske udruge Milutin Barač slijednice Pčelarskog društva Rijeka.

O dodjeli također možete pročitati na web stranicama: Primorsko-goranska županijeOpćine Kostrena

Predavanja u nastavku sjednice

U nastavku profesor Zlatko Puškadija sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku održano je predavanje za pčelare na temu „Integriranje novih znanstvenih istraživanja u sustav cjelogodišnje kontrole varooze“. Robert Vivora, predstavnik tvrtke PHOENIX Farmacija d.o.o. iz Osijeka upoznao je pčelare sa 10 odobrenih veterinarsko medicinskih preparata za suzbijanje varooze kod pčela s posebnim naglaskom na nove odobrene VMP na tržištu.