Dana 02. prosinca 2018. godine svečano je zaključeno 3. Hrvatsko ocjenjivanje kvalitete meda od kadulje „Salvia aurea“ 2018. Završna svečanost proglašenja rezultata i dodjele diploma održana je u Društvenom centru Kijac u Njivicama na otoku Krku u zajedničkoj organizaciji „Udruge proizvođača meda od kadulje“ iz Omišlja i Udruge pčelara “Kadulja” otok Krk. Ona je okupila brojne uspješne pčelare s cijelog područja proizvodnje meda od kadulje od Kvarnera pa sve do crnogorskog primorja. Samo natjecanje organiziralo se u svrhu promocije kakvoće meda od kadulje, ali i predstavljanja dostignuća domaćih pčelara kao i različitosti medova koje do izražaja dolaze ovisno o području pčelarenja.

 

POBJEDNIK SALVIA AUREA 2018

Titulu najboljeg, odnosno pobjednika 3. Hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje „Salvia aurea“ 2018. potpuno je zasluženo ponio gospodin Jure Fabijanić, pčelar iz Šimuna na otoku Pagu čiji je ovogodišnji med od kadulje, stručni panel Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda proglasilo najboljim. Ovaj zasluženi uspjeh tim je veći ako se zna kako je sezona 2018. bila jedna od pčelarski “najtežih” godina u povijesti kada se radi o proizvodnji meda od kadulje. 

Dodjelu diploma proveli su Predsjednik općinskog vijeća Općine Omišalj, gospodin Anto Trogrlić i gospodin Mirko Almaši, Predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnjeg natjecanja za najbolji med od kadulje ujedno i čelnik “Udruge proizvođača meda od kadulje”.

Cjeloviti rezultati ovogodišnjeg natjecanja dostupni su na slijedećoj poveznici: REZULTATI “Salvia aurea” 2018.

 

RIJEČ PREDSJEDNIKA UPU PGŽ

U svojem pozdravnom govoru, prisutnima se kao domaćin se obratio gospodin Nedjeljko Mrakovčić, Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije i član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza ispred Primorsko-goranske županije. On je istaknuo zalaganje i dostignuća primorsko-goranskih pčelarskih organizacija u razvoju pčelarstva te njihov značaj u području ruralnog razvoja cijele županije.

 

PRVI PREDSJEDNIK HRVATSKOG PČELARSKOG SAVEZA NA KRKU

Kao posebni gost nastupio je gospodin Željko Vrbos, Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. On je prvi Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza koji je službeno boravio na Krku i u svojem izlaganju je toplo pozdravio domačine i pohvalio njihov uloženi trud u organizaciju i osmišljavanje manifestacije. Gospdin Vrbos se posebno osvrnuo na razvojne programe Hrvatskog pčelarskog saveza pri čemu je izdvojio aktualni program nacionalne staklenke za med. Naglasio je kako se time želi osigurati da domaći med, pakiran u nacionalnu staklenku za med, bude na policama hrvatskih trgovina, a da pravo na korištenje takvih staklenki imaju isključivo primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i sami ih stavljaju na tržište. Predstavio je predviđene mjere kojima će se osigurati nesmetana provedba programa i uspostaviti jasna kontrola nad cijelim procesom, a sve u cilju kako bi hrvatski potrošač bio siguran u podrijetlo proizvoda koji mu nudi hrvatski pčelar.

 

UGLEDNI GOST IZ CRNE GORE

Posebno je dojmljiv bio nastup posebnog gosta svečanosti, gospodina Marijana Plantaka, Dopredsjednika Saveza pčelarskih organizacija Crne gore  koji se biranim riječima obratio prisutnim pčelarkama i pčelarima, organizatorima i gostima. Njegov osvrt na stanje u pčelarstvu bio je usmjeren ka povećanju zainteresiranosti pčelara, znanstvene i stručne javnosti,prema jačem kreiranju zajedničkih aktivnosti na prostoru Dinarida i Jadranskog priobalja. Ocijenio je potrebnom provedbu zajedničkih aktivnosti u području zdravstvene zaštite pčela, području zaštite kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda. Ukazao je na bogatstvo medonosne flore Dinarida i Jadranskog priobalja i potencijale koje taj prostor pruža razvoju cjelokupnog pčelarstva. Osvrnuo se i na potrebu kreiranja novih tehnologija i traženju odgovore na posljedice sve evidentnijih klimatskih promjena, sve intenzivnijeg ugrožavanja pčela i njihovog opstanka.

 

STRUČNO PREDAVAN JE NA TEMU ZAŠTITE OD PČELINJIH BOLESTI

Za stručni dio programa pobrinuo se gospodin Dario Frangen, prof. iz Učilišta “Apis” iz Velike Gorice koji je održao vrlo kvalitetno predavanje pod nazivom „Bolesti i štetnici u pčelarstvu i njihovo suzbijanje“. Gospodin Dario Frangen, inače ekološki pčelar, prenio je nazočnim kolegicama i kolegama pčelarima dio svojeg velikog pčelarskog iskustva. Oni su na taj način, i to iz prve ruke, mogli dobiti izuzetno kvalitetne informacije od jednog od najboljih hrvatskih pčelarskih stručnjaka.

 

Nakon svega što se tijekom svečanog događanja u Njivicama moglo vidjeti i čuti te obzirom na profil i ugled gostiju koji su nazočili manifestaciji, može se bez imalo ustezanja reći kako je otok Krk, na jedan dan, nedjelju  02. prosinca 2018. godine,bio pčelaarsko središte Hrvatske. O cijelom događanju detaljno je pisao i riječki Novi list u svojem izdanju od 03. prosinca 2018. godine (PDF, 2.66 MB):

03.12.2018 Salvia aurea 2018