Obzirom na vrlo negativne konotacije koje se mogu pripisati nastupu gospođe Ankice Dušević, v.d. Tajnice Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) u emisiji “Potrošački kod” (HRT 1, 26/05/2018). u kojoj se obrađivala tema neispravnosti i patvorenja meda na tržištu Republike Hrvatske, Udruženje pčalarskih udruga Primorsko-goranske županije  (UPU PGŽ) smatra potrebnim uputiti Otvoreno pismo HPS-u i hrvatskoj pčelarskoj javnosti, kojim se detaljno ukazuje na neprimjerenost izjava gospođe Dušević, kojima je nanijela trajnu štetu ugledu Hrvatskog pčelarskog saveza i njegovu značaju kao krovne hrvatske pčelarske organizacije.

Izvorni tekst Otvorenog pisma, dostavljamo u nastavku:

 

Otvoreno pismo UPU PGŽ povodom nacionalne pčelarske sramote nastupom gospođe Ankice Dušević, v.d. Tajnice HPS-a u TV emisiji „Potrošački kod“ (HRT 1, 26/05/2018) te nanošenja trajne štete ugledu i značaju HPS-a

 

Omišalj, 01. lipnja 2018. g.

 

Hrvatski pčelarski savez

Pavla Hatza 5, 10000 Zagreb

n/p g. Željko Vrbos, Predsjednik

 

Predmet:  Otvoreno pismo Hrvatskom pčelarskom savezu (HPS), povodom nacionalne pčelarske sramote nastupom gospođe Ankice Dušević, v.d. Tajnice HPS-a u TV prilogu novinarke Ivanke Bukulin Zlatović u emisiji „Potrošački kod“ (HRT 1, 26/05/2018) te nanošenja trajne štete ugledu i značaju HPS-a.

 

Poštovani gospodine Predsjedniče!

 

Vjerojatno Vam je poznato kako je u vrlo gledanoj emisiji „Potrošački kod“, emitiranoj dana 26/05/2018, bio prikazan prilog novinarke Ivanke Bukulin Zlatović („Potrošački kod“, HRT 1, 26/05/2018) kojim se obrađivala tema neispravnosti i patvorenja meda na tržištu Republike Hrvatske. U njemu je identificiran cijeli niz nesukladnosti uzoraka meda od kestena koji je na tržište stavila tvrtka KRALJ-BAR-VIL d.o.o. iz Zaprešića, pri čemu su novinarskim angažmanom isti uzeti sa tržišta i dostavljeni na analizu kvalitete, ispravnosti i porijekla u akreditirani laboratorij Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ („Potrošački kod“, HRT 1, 16/05/2018).

 

U navedenom prilogu „Potrošačkog koda“ od 26/05/2018, detaljno su obrazloženi utvrđeni elementi neispravnosti i nesukladnosti uzetih uzoraka meda, predmetnog „proivođača“ te je zatražena (i najavljena) inspekcijska akcija Ministarstva poljoprivrede u ovom jasnom slučaju zavaravanja potrošača. Ovdje zaista moramo istaknuti vrlo kompetentni nastup dr.sc. Darija Lasića iz NZZJZ „dr. Andrija Štampar“ kojim je pokazan kvalitativan iskorak u pravcu povećanja zaštite hrvatskih potrošača meda te korektne izjave gospođe Dunje Mak iz Savjetovališta za potrošače iz Osijeka i gospodina Ivana Bračića ispred Grupacije pčelarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

 

 

Trajna šteta ugledu i značaju HPS-a

 

S druge strane, to se nikako ne može reći za nastup gospođe Ankice Dušević, v.d. tajnice HPS-a, kojeg ocjenjujemo sramotno neprimjerenim i koji je, zbog pokazane indolentnosti, bez imalo sumnje, nanio trajnu štetu ugledu HPS-a i njegovu značaju kao krovne pčelarske organizacije. I u pčelarskoj, i u potrošačkoj javnosti, HPS mora u svakom trenutku jasno pokazivati da je krucijalno zainteresiran za uklanjanje nesukladnih i patvorenih pčelinjih proizvoda sa hrvatskog tržišta.

 

Izjavu gospođe Dušević kojom kaže kako „ne možemo mi (HPS!) nikoga maknuti sa tržišta. Sud časti Hrvatskog pčelarskog saveza rješava nekakve druge odnose“, gotovo je nemoguće racionalno pojmiti, a posebno sa pozicije članova HPS-a. Ovako defetistička izjava je do sada nezabilježena, a tako nešto može izjaviti samo netko tko ne zna! Ili ne želi?!

 

 

Nekompetentnost i defetizam

 

Gospodine Predsjedniče, zamolit ćemo Vas da, kao odgovorna osoba koja predstavlja poslodavca gospođe Dušević, istoj prvom prilikom postavite pitanje zašto nije iskoristila, skoro pa povijesnu priliku, da HPS medijski nametne kao apsolutno najzainteresiraniju stranu za uklanjanje svih takvih „dubioza“ sa našeg trržišta. I da ga predstavi kao ključnog igrača u borbi protiv patvorenja meda u Republici Hrvatskoj. Ovakav diletantizam se nikako ne smije prešutiti. Naravno, ukoliko se uopće radi o diletantizmu, jer vidimo iz priloga da se tijekom cijelog njezinog nastupa jasno očituje nekoliko puta ponovljen stav– „to nije u našoj domeni!“. Takva izjava, zaista nije primjerena osobi kojoj hrvatski pčelari, svaki mjesec isplaćuju neto osobni dohodak od gotovo 10.000 kuna. Osobi koja bi trebala biti prvi operativac Stručne službe HPS-a i koja bi poznavanje propisa, interese članova HPS-a te utvrđenu  politiku djelovanja HPS-a trebala imati u malom prstu.

 

Istini za volju, treba naglasiti da to nije niti u domeni Grupacije pčelarstva pri HGK. No jasno je vidljivo da u TV prilogu, gospodin Ivan Bračić, kao predstavnik navedene Grupacije, vrlo konkretno kaže kako će „sigurno pritiskati na njihovu članicu da, ili se podvrgne kontroli kvalitete, ili da izađe iz sustava!“ Mišljenja smo kako se gospođa Dušević trebala bolje ugledati na svojeg sugovoronika iz priloga, odnosno da se prije ovakvo važnog javnog nastupa, morala opskrbiti potrebnim tehničkim predznanjem o predmetu, njegovom ekonomskom i socijalnom značaju, ali i pravnom meritumu stvari.

 

Dakle, unatoč teškom defetisitčkom stavu v.d. Tajnice HPS-a, vidi se kako se rješavanju ovog problema može pristupiti sa više strana i pozicija. Pitanje je samo, tko za to posjeduje poterebno znanje, motivaciju i interes? Iz svega navedenog, jasno je kako je Ankica Dušević pokazala da nema ništa od navedenog!

 

 

 

“Borba” protiv patvorenja

 

Kako bismo jasno ukazali na potpunu neposvećenost v.d. Tajnice HPS-a ovom predmetu, moramo Vas zamoliti da gospođu Dušević uputite kako je „Borba protiv patvorina pčelinjih proizvoda“ i oficijalno ugrađena u plan rada HPS-a. I to sa „samo“ 245 glasova „ZA“, 1 „SUZDRŽANIM“ glasom i s 0 glasova „PROTIV“, na 62. redovitoj Skupštini HPS-a (Skupština HPS-a, 02/04/2016).

 

Isto tako bismo Vas molili da v.d. Tajnicu HPS-a podsjetite na podnesak HPS-a upućen 18/05/2015 Ravnateljstvu policije od strane Vašeg prethodnika na mjestu Predsjednika HPS-a, gospodina Vladimira Bileka. Tim podneskom se službeno tražila provedba postupka hitnog uklanjanja sumnjivih patvorina pčelinjih proizvoda „…sa raznih tržnica (Zagreb, Varaždin, Osijek, Zadar, Rijeka, Split i dr.) kao i diljem poteza uz magistralu na potezu stare ličke ceste kroz Plitvička jezera, te uz magistralu Ploče – Metković – Opuzen“ (Podnesak Ravnateljstvu policije, 18/05/2015).

 

Također bismo ukazali kako biste gospođu Dušević mogli podsjetiti i na tematski sastanak predstavnika HPS-a s Ministrom poljoprivrede, gospodinom Tomislavom Tolušićem. Sigurno se sjećate kako je na tom sastanku, gdje ste i Vi bili osobno nazočni, jedna od glavnih točaka bilo upravo  „Suzbijanje patvorina na tržištu“ (Ministarstvo poljoprivrede, 08/11/2016)?

 

Da li je potrebno posebno podsjećati i na trud i zalaganje bivšeg Dopredsjednika HPS-a, gospodina Ivana Mravka, tijekom cijele 2017. godine? Impresivan je njegov intenzitet istupa, kako u elektroničkim tako i u tiskanim medijima, a sve u cilju suzbijanja pojave neispravnog i patvorenog meda na našem tržištu. Moramo jasno reći kako se sve to događalo u vrijeme dok je gospodin Mravak, obnašao vrlo zahtjevnu funkciju v.d. Predsjednika HPS-a, tj. u isto vrijeme kada je već bio na snazi i ugovor o radu gospođe Ankice Dušević na mjestu v.d. Tajnice HPS-a, vrijedan već spomenutih gotovo 10.000,00 kuna mjesečno. U neto iznosu, naravno. Misli li ona da je i to bilo u nečijoj „drugoj domeni“? 

 

Čini se kako je v.d. Tajnica uspjela potisnuti iz pamćenja i sastanak Predstavnika Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije i HPS-a u Hrvatskom saboru. Možda gospođa Dušević nema dovoljno poštovanja prema najvišem predstavničkom tijelu hrvatskih građana i nositelju zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, no upravo je ona vodila i potpisala zapisnik sa tog sastanka gdje je patvorenje meda bilo predmet vrlo konstruktivne rasprave (Hrvatski sabor, 02/02/2017). Tada je i domaćin sastanka, saborski zastupnik, gospodin Vladimir Bilek, Predsjednik HPS-a, između ostalog jasno iznesao „da je patvoreni med tema prisutna na svim sastancima UO (Upravni odbor HPS-a!).“

 

Na svim sastancima UO HPS-a, gospodine Predsjedniče? Izgleda kako je gospođa Dušević sjedila na ušima na tim sjednicama, sjednicama koje su se održavale zajednički s Nadzornim odborom. Onim istim Nadzornim odborom kojem je ona predsjedavala. A od 26/01/2017 i kao v.d. Tajnica HPS-a.

 

Poštovani Predsjedniče, željeli bismo Vam se u stvari i ispričati. Naše zamolbe „za podsjećanje“ gospođe Ankice Dušević na prethodno opisane službene odluke, podneske i sastanke, zapravo su sarkazam najviše vrste. Neosporna je činjenica kako je gospođa Dušević, sve navedeno već morala dobro znati, jer je prije zauzimanja pozicije v.d. Tajnice HPS-a, u više mandata obnašala izuzetno odgovornu dužnost članice, a poslije i Predsjednice Nadzornog odbora HPS-a.

 

 

Opasne teze

 

Poštovani Predsjedniče, posebno nam je važno ukazati Vam na još jedan, za pčelarski sektor izuzetno štetan navod, koji je izrečen na kraju ovog TV priloga. U njemu se doslovno kaže kako „pčelarske organizacije tvrde da mimo radara prolazi gotovo osam i pol tisuća tona domaćeg meda“. Iz priloga je jasno kako autorica priloga, novinarka Ivanka Bukulin Zlatović, naglašava da je predmetna informacija rezultat tvrdnji pčelarskih organizacija („Potrošački kod“, HRT 1, 26/05/2018). S time da je vidljivo da je u prilogu, upravo v.d. Tajnica HPS-a bila predstavnik pčelarskih organizacija.

Iz svega toga, netko bi lako mogao zaključiti da je to ujedno i stav HPS-a! Koliko je to štetno, ali i daleko od istine, mislimo da Vama, kao i bilo kojem lojalnom članu HPS-a, ne moramo posebno ilustrirati.

 

 

Sud časti HPS-a?

 

Moramo se ponovno osvrnuti i na još jedan vrlo važan detalj iz izjave gospođe Dušević u predmetnom TV prilogu. Naime, ona napominje kako „Sud časti Hrvatskog pčelarskog saveza rješava nekakve druge odnose.“

 

Nije nam poznato, zna li ona uopće što govori. Ali smo sigurni kako Vi gospodine Predsjedniče, znate jako dobro da gospođa Ankica Dušević, kao v.d. Tajnica HPS-a ima jasno definiranu statutarnu, zakonsku ali i poslovnu obvezu – vođenje evidencije Registra članova Hrvatskog pčelarskog saveza. Ovdje sada zaista ne bismo ulazili u razinu profesionalnosti koju gospođa Dušević upražnjava u tom aspektu svojeg posla. Time se, naime, do nedavno bavila inspekcija Ureda za opću upravu Grada Zagreba.

 

Važno je jasno naglasiti kako bi osoba nadležna za vođenje evidencije Registra članova HPS-a morala znati status članova HPS-a. No ako to ne zna, molimo Vas da joj stavite do znanja kako bi joj bilo uputno da se o tome informira u najkraćem mogućem roku! S time u vezi, statutarni mehanizmi koji Časnom sudu HPS-a stoje na raspolaganju, mogu se i predmetnoj situaciji staviti u funkciju. Makar i na simboličnoj razini.

 

Naravno, to će biti moguće samo i ukoliko gospođa Ankica Dušević neće biti istovremeno i zapisničar u postupku odlučivanja Časnog suda, kao što je bio slučaj tijekom odlučivanja u zadnjem predmetu Časnog suda HPS-a.

 

 

Nacionalna pčelarska sramota

 

Nakon svega toga, mora se nažalost donijeti zabrinjavajući zaključak. Kada dobro plaćena „funkcionerka“ HPS-a, „svoj“ HPS prokazuje kao organizaciju koja s pojavom neispravnih i nesukladnih medova na tržištu Republike Hrvatske skoro pa da nema ništa – to je, oprostite na izrazu, izvan svake pčelarske pameti! Naprosto nevjerojatno! I, zapravo nezamislivo. Postoji samo jedno odgovarajuće ime za to – NACIONALNA PČELARSKA SRAMOTA!

 

I na kraju, postavljamo pitanje i cijeloj pčelarskoj javnosti – KOME JE TO U INTERESU? I tko će hrvatskim pčelarima objasniti razloge takvog (ne)djelovanja glavne „operativke“ HPS-a?

 

Uz izraze poštovanja i želju za kvalitenom pčelarskom sezonom, upućujemo Vam tradicionalni pčelarski pozdrav – MEDNO!

 

S poštovanjem,

 

Nedjeljko Mrakovčić

v.d. Predsjednik UPU PGŽ

Otvoreno pismo UPU PGŽ upućeno HPS-u 01/06/2018 (PDF. 1.6 MB)

 

TV prilog – „Potrošački kod“ (HRT 1, 26/05/2018)

Novinarka Ivanke Bukulin Zlatović