„Udruga proizvođača meda od kadulje“ iz Omišlja, u suradnji sa Udrugom pčelara Kadulja otok Krk, organizira 3. Hrvatsko ocjenjivanje kvalitete meda od kadulje pod nazivom „SALVIA AUREA“ 2018.

 

VRIJEME I MJESTO ODRŽAVANJA

Završna svečanost proglašenja rezultata i dodjela diploma uz prigodan program održati će se 02. prosinca 2018. godine (nedjelja) u Njivicama u Društvenom centru Kijac s početkom u 16.00 sati.

O PRIREDBI

Sama priredba je natjecateljskog, stručnog i edukativnog karaktera. Na izložbi biti će izloženi medovi kadulje koji su učestvovali u ocjenjivanju. Izložene medove moći će kušati posjetitelji te dobiti odgovore od stručne osobe na pitanja iz domene proizvodnje. Istovremeno, moći će se upoznati s karakteristikama i različitostima ove vrste meda, a s ciljem boljeg upoznavanja ovog vrijednog proizvoda primorskog odnosno mediteranskog područja.

Važno je napomenuti da će se osim manifestacije SALVIA AUREA 2018 u Njivicama odvijati i aktivnosti koje su od šireg interesa za pčelarstvo. Posebice se to odnosi na interes za formalizaciju inicijativa od značaja za zaštitu pčela, kvalitete i zdravstvene sigurnosti pčelinjih proizvoda. Tu se posebno ističe zaštita Dinarida i Jadranskog priobalja, među najvrjednijim europskim ekosustavima, čija medonosna flora čini neprocjenjivo bogatstvo koje je, samo po sebi, dodana vrijednost na kvaliteti i cijeni pćelinjih proizvoda sa tih prostora.

PROGRAM

U programu manifestacije nastupit će dječja skupina Udruge Obitelj za mlade. Za pčelare i gražđane organizira se predavanje pod nazivom „Pčelinje bolesti“. Njega će održati g. Dario Frangen, prof, iz Učilišta APIS iz Velike Gorice, inače ekološki pčelar.

GOSTI I UZVANICI

Svoj dolazak najavili su g. Željko Vrbos, Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza i g. Marjan Plantak, Dopredsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, a kao domaćin – Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije i Predsjednik Udruge pčelara Kadulja otok Krk, g. Nedjeljko Mrakovčić, zajedno sa suradnicima

POKROVITELJI

Program SALVIA AUREA 2018 – 3. Hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje sufinanciran je od strane Primorsko-goranske županije, Općine Omišalj, Grada Krka i Općine Punat.

 

Ulaz je slobodan.