Sukladno najavama, svečano obiljeđavanje Svjetskog dana pčela, održano na nekoliko lokaliteta na području čabarskog kraja, jednog od biološki najraznolikijih područja Republike Hrvatske. Malo goransko mjesto Tršće pored Čabra, bilo je domaćin samog otvaranja hrvatskog obilježavanja Svjetskog dana pčela 2018. Čast domaćinstva ove priredbe, Tršće je dobilo zbog duge pčelarske tradicije tog kraja, ali i činjenice da u tom naselju postoji Pčelarska ulica, a u njoj Pčelarska poučna staza, na kojoj je svečano otvoreno obilježavanje ovog velikog pčelarskog dana u organizaciji Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, Hrvatskog pčelarskog saveza, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije te Hrvatske gospodarske komore dok je najodgovorniju ulogu lokalnog organizatora preuzela domaćinska pčelarska udruga – Pčelarsko društvo Grada Čabra.

Samo otvaranje prošlo je u vrlo toploj atmosferi gdje su se okupljenim sudionicima obratili gospodin Antun Arh, tajnik Pčelarskog društva Grada Čabra, gospodin Željko Vrbos, PRedsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, gospodin Nedjeljko Mrakovčić v.d. Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, gospođa Ivana Lakota, Zamjenica Gradonačelnika Čabra, te goospodin Dalibor Šoštarić, Ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. Pozdravne govore zaključio je gospodin Andrej Žagar, Predsjednik  Pčelarskog društva Grada Čabra, naglasivši kako su pčelari s ovog područja ponosni na činjenicu da je upravo Tršće i ovaj kraj izabrano za prvo obilježavanje Svjetskog dana pčelarstva u Hrvatsko, djelatnosti koja je ovdje dugogodišnja tradicija koju se nastoji njegovati i održavat.

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, želi istaknuti kako je Svjetski dan pčela dan koji je zamišljen kao plemienita inicijativa i koje će se provoditi kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu. Time se ukazuje na potrebu da svjetska javnost, bar jednom godišnje, treba postati svjesna nemogućnosti postojanja života bez pčela, odnosno potrebe stvaranja uvjeta koji će omogućiti preživljavanje pčela i nastavak obavljanja njihove plemenite misije! Koliko je ta zaštita i briga o pčelama bitna jasno je iz činjenice da se skoro svaka treća žlica hrane u svijetu oslanja na aktivnosti pčela i drugih oprašivača

Nakon obilaska Poučne staze i pozdravnih riječi program obilježavanje Svejtskog dana pčela 2018 obuhvatio je pčelarsku priču i posjet autotonoj vodenici »Pr’ Solancu« u Zamostu, nakon čega se nastavilo u restoranu “Klarić” u Plešcu, sa prigodnim stručnim predavanjima i zajedničkim pčelarskim druženjem.

Koliko je priroda ovog kraja lijepa i kako su u njoj mogli uživati sudionici manifestacije, vidljivo je iz fotografija koje su dostupne u Galeriji slika sa Svečanog obilježavanja Svejtskog dana pčela 2018 u Čabru.

 

GALERIJA