Jučerašnjim prilogom u mozaik TV emisiji PLANET RI u Rubrici Civilno društvo (ponedjeljak, 17.12.2018. 17:00) u trajanju od pola sata, govorilo se o aktualnoj temi od ogromnog značaja za hrvatske pčelare i hrvatske potrošače. Naime, od 01. siječnja 2019. godine na snagu stupa totalna primjena Izmjena Pravilnika o medu (Narodne novine 47/2017) donesenog u svibnju mjesecu prošle godine. Nakon godinu i pol tzv. vremena prilagodbe, od 01. siječnja postaje obvezatno označavanje zemlje (ili zemalja podrijetla u slučaju mješavina) svih medova koji se stavljaju na hrvatsko tržište.

 

ZNAČAJ ZA HRVATSKE PČELARE I POTROŠAČE

U TV emisiji je raspravljen značaj koji ova naizgled mala izmjena zakonskog standarda ima za hrvatske pčelare ali isto tako značaj koji ona ima za hrvatske potrošače. Posebno je bilo riječi o ulozi civilnog sektora, pčelarskih udruga i njihovog nacionalnog saveza (Hrvatski pčelarski savez) u donošenju ove izmjene pravilnika kojim je stavljena van snage uporaba dubiozne formulacije „ako med potječe iz više od jedne države članice Europske unije ili treće zemlje, navođenje zemalja podrijetla može se zamijeniti jednim od sljedećih izraza, prema potrebi: „mješavina meda iz EU-a“, „mješavina meda koji nije iz EU-a“ odnosno „mješavina meda iz EU-a i meda koji nije iz EU-a“.

 

POBJEDA POTROŠAČKIH INTERESA

Ta naizgled mala, ali dalekosežna izmjena kojom je osigurano da se podrijetlo meda više ne skriva od potrošača, velika je pobjeda hrvatskih potrošača i hrvatskog pčelarskog sektora nad snažnim trgovačkim lobijem. On će od 01. siječnja 2019. godine morati jako voditi računa o ukusu hrvatskih potrošača i njihovoj preferenciji hrvatskog proizvoda. U prilogu je posebno je bilo riječi o implikacijama koje ova izmjena ima na hrvatsko tržište meda te o daljnjim mjerama koje se poduzimaju u cilju punog vrednovanja meda iz domaće proizvodnje (program nacionalne staklenke za med, programi zaštite oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla, i sl.)

Gosti emisije:

  1. Antun Arh, Dopredsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije;
  2. Mirko Almaši, Tajnik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije;
  3. doc.dr.sc. Dražen Lušić, Katedra za zdravstvenu ekologiju, Medicinski fakultet u Rijeci

Voditeljica: Dolores Vlahov Paulić, Kanal RI

Poveznica na TV Prilog u mozaičnoj emisiji PLANET RI (Rubrika: Civilno društvo (ponedjeljak, 17.12.2018. 17:00):

Od 01. siječnja.2019. hrvatski potrošač mora znati odakle med dolazi!