Dobitnik Godišnje pčelarske nagrade Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza za 2020 godinu je gospodin Branko Vidmar – otac “Goranskog meduna”, prvog zaštićenog meduna u Republici Hrvatskoj. To je samo jedno od postignuća ovog neumornog pčelarskog entuzijasta, zbog kojih mu je Primorsko-goranski pčelarski savez odlučio dodijeliti ovu prestižnu nagradu. Odluka je donesena na Skupštini UPU PGŽ, održanoj u posebnom e-formatu (13-16.03.2021.) uvjetovanog COVID-19 epidemijom.

 

PRIJEDLOG I OBRAZLOŽENJE

Odluka Skupštine donesena je na prijedlog Pčelarskog društva Grada Čabra. Ono je u obrazloženju svojeg prijedloga navelo da gospodina Branka Vidmara predlaže zbog dugogodišnjeg predanog rada na razvoju pčelarstva kako na razini Primorsko-goranske županije tako i na nacionalnom nivou. Od posebnih razloga za razvoj pčelarstva u Primorsko-goranskoj županiji istaknuta je revitalizacija organizacije i djelovanja Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza. I to nakon njegovog višegodišnjeg stanja mirovanja. S tim u vezi, naglašeno je i dovođenje djelovanja Udruženja na zavidan operativni nivo. Istaknuta su mnogobrojna pčelarska mentorstva gospodina Branka Vidmara. Ona su rezultirala stvaranjem mnogobrojnih uspješnih pčelarki i pčelara. Zapaženo je kako je gospodin Vidmar tijekom svoje pčelarske karijere bio inicijator i/ili provoditelj mnogobrojnih programa razvoja i promocije pčelarstva i pčelinjih proizvoda u Primorsko-goranskoj županiji. Tu je posebno apostrofirana provedba “Zlatnog ulišta”, natjecanja kvalitete meda koje već deceniju i pol okuplja najbolje pčelare širom Republike Hrvatske. Kao kruna pčelarske karijere gospodina Vidmara istaknuto je zaključenje postupka stjecanja Zaštićene oznake izvornosti “Goranski medun” za jedan od najprepoznatljivijih pčelinjih proizvoda Goranskog kraja.”

 

JEDNOGLASNA ODLUKA SKUPŠTINE

Na osnovu prijedloga Pčelarskog društva Grada Čabra, utvrđeno je kako je predmetni prijedlog podnesen pravovremeno. Nakon provedenog postupka evaluacije temeljenog na odredbama Pravilnika o Godišnjoj pčelarskoj nagradi UPU PGŽ, prijedlog je upućen na Skupštinu UPU PGŽ na odlučivanje. Skupštinska odluka o proglašenju Branka Vidmara za dobitnika godišnje pčelarske nagrade za 2020. godinu je donesena jednoglasno.

 

ČESTITKE UPU PGŽ

UPU PGŽ čestita gospodinu Branku Vidmaru na zasluženom priznanju. Želimo mu još puno pčelarskih programa i puno medenih uspjeha!