S velikom žalošću prenosimo informaciju kako se otkazuje jedan od najvažnijih i najdugotrajnijih programa promocije pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj. Izuzetno nam je žao što vidimo na koji se način tretira veliki trud koji je sve ove godine uložen u jedno od najkvalitetnijih ocjenjivanja kvalitete meda u Republici Hrvatskoj. Obrazloženje za otkazivanje 17. Zlatnog ulišta 2023. prenosimo u vidu dopisa koji je organizator Zlatnog ulišta uputio Primorsko-goranskom županu i zainteresiranoj javnosti (PDF, 290 KB).

 

B   I   O   P   Č   E   L   A

Udruga   za   promociju   i   primjenu   ekološke  pčelarske  etike

Association for promotion and application of organic beekeeping ethics, BIOBEE

Rose Leard 45, 51000 Rijeka, Croatia MB  01851691
Tel. 051 219 015 IBAN: HR3724020061100416153
E mail: biopcela@gmail.com OIB 69551158446
Mob. 091 562 5200 RNO broj 0061034

 

 

 

Rijeka, 26. rujna 2023.

 

Primorsko-goranska županija

URED ŽUPANA

Adamićeva 10, Rijeka

N/p. g. Zlatko Komadina, Župan

 

Predmet:       Otkaz održavanja 17. ocjenjivanje kvalitete meda – Zlatno ulište 2023.

 

Poštovani gospodine Komadina,

 

Došao je i taj dan, dan kada smo, nakon punih 16 godina vrijednog rada, došli u situaciju da moramo otkazati održavanje 17. ocjenjivanje kvalitete meda – 17. Zlatnog ulišta 2023, jednog od najstarijih i najozbiljnijih hrvatskih natjecanja kvalitete meda. Sjećamo se koliko ste nam Vi osobno pohvalnih riječi dali i napisali, i koliko ste nas pozivali da budemo uporni u svojem radu.

 

Uzrok otkazivanja održavanja 17. Zlatnog ulišta je ozbiljan, nedostatak financijskih sredstava. Radi se o tome kako su odborena sredstva za održavanje Zlatnog ulišta od strane Ureda Županije Primorsko-goranske u iznosu od 1.300,00 EUR, potpuno nedostatna za pokriće troškova 17. Zlatnog ulišta 2023.

 

Želimo naglasiti kako je tijekom ovih 16 godina, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije (CPRR PGŽ) iz Stare Sušice, bio vrlo pouzdani suorganizator Zlatnog ulišta i koji je u pravilu pokrivao troškove laboratorijskih analiza uzoraka meda pristiglih na ocjenjivanje. Međutim, ove 2023. godine, Upravno vijeće Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, a na prijedlog predsjednika Vijeća CPRR PGŽ, g. Saše Burića (inače pčelara), nakon 16. godina ukida sufinanciranje Zlatnog ulišta. Prema riječima g. Dalibora Šoštarića, Ravnatelja CPRR PGŽ, g. Burić je za to dao obrazloženje tj. da ”… nama to ne treba. Hrvatski pčelarski savez financira manifestacije ocjenjivanja kvalitete meda…”.

 

Da je ta izjava g. Burića tendenciozna i netočna, jasno govori činjenica kako je Hrvatski pčelarski savez (HPS) krovna udruga hrvatskih pčelara. Provjereno je kako HPS nikada nije financirao natjecanja ocjenjivanja meda u Republici Hrvatskoj.

 

Nadalje, ove 2023. godine Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ je, iz nama nepoznatih razloga, izostavio provesti uobičajeni „Natječaj za financiranje programa i projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja i lovstva“. Na taj natječaj se svih ovih 16 godina organizator javljao, i na taj je način uspijevao zatvoriti financijsku konstrukciju Zlatnog ulišta.

 

Sudionicima koji su željeli sudjelovati na ovogodišnjem 17. Zlatnom ulištu 2023 i koji su uplatili simboličnu kotizaciju u iznosu od 10,00 EUR po uzorku meda, uplaćeni novac će biti vraćen.

 

Organizatori su uvjereni kako će za 2024. godinu pronaći pouzdanog suorganizatora Zlatnog ulišta. Zlatno ulište ide dalje!

 

Uz iskaze iskrene isprike svim dobronamjernim pčelarima,

 

Medno!

 

Branko Vidmar

Predsjednik organizacijskog odbora

 

Na znanje:

– Gospođa Ermina Duraj, Predstojnica Kabineta župana Primorsko-goranskog;

– Gospođa Aleksandra Ban, Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ;

– Gospodin Dalibor Šoštarić, Ravnatelj CPRR PGŽ;

– Gospodin Nedjeljko Mrakovčić, Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza;

– Gospodin Dražen Kocet, Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza;

– Arhiva, ovdje.

Otkazivanje-17.-Zlatno-Uliste-2023