Na temelju članka 37. i 38. Statuta Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS), Upravni odbor Hrvatskog pčelarskog saveza (UO HPS) je na svojoj sjednici održanoj dana 22. veljače 2019. godine donio službenu Odluku o određenju Povjerenika pašnog reda za pašno područje Pčelarske udruge “Matulji”.

Kako je opisano u dispozitivu Odluke, ista je donesena na temelju Odluke Pčelarske udruge “Matulji” koja je na tu dužnost imenovala gospodina Nikolu Čačića.

Pčelarska udruga “Matulji” je, kao punopravna članica HPS-a i Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ), višestruko ukazivala na potrebu neselektivnog poštivanja svih odredbi Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinjih paša. U svojem se djelovanju isključivo vodila pravnim normama koje su proizlazile iz predmetnog Pravilnika. To je u konačnici rezultiralo uvažavanjem argumenata i činjenica od strane UO HPS-a u donošenju Odluke o određenju Povjerenika pašnog reda za pašno područje Pčelarske udruge “Matulji”.

U duhu poštivanja odredbi predmetnog zakonskog akta te Odluke UO HPS-a, Pčelarska udruga “Matulji” započinje s njezinom primjenom na svojem pašnom području (Općina Matulji i Općina Klana) sa danom njezina donošenja.