Situacija u kojoj se trenutno nalazi Republika Hrvatska je vrlo složena jer je epidemija novog koronavirusa COVID-19 (SARS-CoV-2) izazvala izuzetno ozbiljnu, po živote građana opasnu zdravstvenu ugrozu. Država je poduzela rigorozne protuepidemijske mjere i koje su izazvale velike poremećaje u gospodarstvu. To nije zaobišlo ni sektor poljoprivrede, pa tako ni sektor pčelarstva. ​Nastavno na gore navedeno, Hrvatski pčelarski savez (HPS) je objavio cijeli niz važnih informacija o načinima ponašanja u skladu sa epidemiološkim napucima Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te specifičnih odredbi nadležnih tijela, a koje hrvatskim pčelarima u ovom trenutku predstavljaju najveći izazov: mogućnost pristupa pčelinjacima, preseljenja pčelinjih zajednica odnosno dodjela suglasnosti i zdravstvenih uvjerenja. Naravno uz apsolutno poštivanje svih onih odredbi koje je propisao Nacionalni krizni stožer RH. Bez iznimke za bilo koga!

 

Obavijesti nacionalnog karaktera

 

HPS je uložio velike napore kako bi hrvatskim pčelarima omogućio koliko-toliko normalan rad na svojim pčelinjacima tijekom ove izvanredne situacije. HPS se pravodobno, argumentirano i na proceduralno ispravan način stavio na raspolaganje nadležnim tijelima te je pri tome odigrao vrlo aktivnu i važnu ulogu u zaštiti interesa hrvatskih pčelara. Stoga upućujemo pčelare na redovno praćenje informacija na mrežnim stranicama HPS-a kako bi blagovremeno mogli dobiti informacije koje im trebaju (poveznica):

  • Ministarstvo poljoprivrede danas je osvježilo on-line zahtjev za izdavanje propusnica (26.03.2020.)
  • EPIDEMIJA KORONAVIRUSA I HRVATSKO PČELARSTVO (26.03.2020.)
  • Seljenje pčela neće biti ugroženo (26.03.2020.)
  • Link za propusnicu (26.03.2020.)
  • Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji s Nacionalnim stožerom izdavati propusnice pčelarima (26.03.2020.)

 

Primorsko-goranska županija

 

Trenutno se u Primorsko-goranskoj županiji, za izdavanje propusnice pčelari mogu obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede u Primorsko-goranskoj županiji na slijedeći kontakt: Žarko Mulc, 051/813-186; 091/4882-791; e-adresa: zarko.mulc@mps.hr.

Napominjemo kako je Ministarstvo poljoprivrede ažuriralo on-line zahtjev za izdavanje propusnica za pčelare na način da je omogućeno da pčelari koji nemaju OPG, ali su u Evidenciji pčelara i pčelinjaka, također mogu dobiti propusnicu. Ostali pčelari koji nemaju OPG niti su u Evidenciji pčelara i pčelinjaka, moraju se obratiti lokalnim stožerima civilne zaštite za dobivanje propusnice.

Molimo obratite pažnju na to da se ishodovanje predmetnih propusnica može ostvariti samo i isključivo uz poštivanje procedure opisane na slijedećim poveznicama:

  1. https://www.savjetodavna.hr/propusnice/
  2. https://www.savjetodavna.hr/2020/03/26/propusnica-za-obiteljska-poljoprivredna-gospodarstva/

 

Kako se pčelari trebaju nositi s epidemijom koronavirusa?

 

Već sada znamo kako ćemo u narednom periodu više morati biti usmjereni ka održavanju stabilnosti pčelinjeg fonda i zdravstvenog stanja naših pčelinjih zajednica, a manje gledati na prinose koje smo eventualno planirali. U svakom slučaju, i kratkoročno i dugoročno, moramo biti spremni na postupke i ograničenja s kojima se do sada nismo suočavali. No sve je to ništa u usporedbi sa očuvanjem zdravlja i života naših građana te pozivamo sve članove na maksimalno poštivanje odredbi Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite. Njegove se informacije svakodnevno ažuriraju, a napuci i preporuke usklađuju sa razvojem epidemiološke situacije i dostupni su na poveznici www.koronavirus.hr. Svim pčelarima je dužnost da se prema istima ravnaju i u skladu s njima postupaju!

 

Ostajte zdravi, razmišljajte pozitivno i budite negativni – na virus!