Ovogodišnja Skupština Primorsko-goranskog pčelarskog saveza (UPU PGŽ) održana 28. lipnja 2020. godine u Kastvu, organizirana je u izvanrednim uvjetima protuepidemijskih mjera protiv COVID-19 virusa. Iako provedena u posebnim uvjetima, skupština je rezultirala jednom od najproduktivnijih skupština od osnivanja UPU PGŽ. Pored izvješća o radu tijela UPU PGŽ (Predsjednik, Nadzorni odbor) te ostalih važnih odluka i zaključaka, ovogodišnja Skupština obilježena je povratkom u svoj sastav jedne svoje stare članice  – Udruge pčelara “Kuš” Mali Lošinj – Cres.

 

Povratak “Otpisanih” nakon protustatutarnog istupanja

Zanimljivo je bilo čuti obrazloženje Predsjednika UP “Kuš” Mali Lošinj – Cres, gospodina Rudija Ivkovića o razlozima koji su doveli do njihove skupštinske odluke o povratku u županijski pčelarski savez. Naime, utvrđeno je da je istupanje udruge iz sastava županijskog saveza 2017. godine, provedeno protustatutarnom i samovoljnom odlukom bivšeg Predsjednika udruge, gospodina Mladena Dragoslavića. O tome je Skupština UP “Kuš” Mali Lošinj – Cres raspravljala na svojoj izvanrednoj sjednici održanoj 25. svibnja 2020. godine. Tada je donesena jednoglasna odluka o smjeni dotadašnjeg te izboru novog rukovodstva udruge.

 

Smjena pašnog povjerenika na području gradova Mali Lošinj i Cres

G. Ivković je istaknuo da je Skupština UP “Kuš” Mali Lošinj – Cres provela smjenu dotadašnjeg pašnog povjerenika te na tu funkciju imenovala gospodina Slavka Vajentića. On je službeno potvrđen na upravnom odboru Hrvatskog pčelarskog saveza za cijelo administrativno područje djelovanja Udruge (Gradovi Cres i Mali Lošinj) te upisan u Registar povjerenika pašnog reda HPS-a. Nakon detaljnog obrazloženja situacije i motiva koji su doveli do takvog postupanja, UP “Kuš” Mali Lošinj – Cres je podnijela službeni zahtjev za reviziju svojeg statusa i ponovno primanje u obitelj primorsko-goranskih pčelarskih udruga iz koje je bila isključena zbog pojedinačnih a ne zajedničkih interesa.

UPU PGŽ je izvijestila HPS o statusu svoje nove članice.

 

Daljnje aktivnosti

UPU PGŽ još jednom naglašava kako je po svojem opredjeljenju, organizacija otvorena za suradnju i komplementarne aktivnosti sa raznim društvenim dionicima koji mogu doprinijeti razvoju i unapređenju pčelarstva kako u Primorsko-goranskoj županiji tako i izvan njezinih okvira. S time u vezi Skupština je donijela niz zaključaka kojima će se na regionalnoj razini, u provedbu staviti odluke krovne pčelarske nacionalne organizacije – Hrvatskog pčelarskog saveza. Medne odrednice za daljnji rad su postavljene, ostaje nam da ih sprovedemo u djelo.