Prenosimo izvorne riječi podrške Primorsko-goranskog župana gospodina Zlatka Komadine, namijenjene sudionicima 8. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Institucionalna zaštita kvalitete, održane u Novom Vinodolskom 06. travnja 2018. godine. Iste su objavljene kao predgovor Zbornika radova konferencije i prenosimo ih u nastavku.

 

RIJEĆ PRIMORSKO-GORANSKOG ŽUPANA

Dragi pčelari, proizvođači i ljubitelji pčelinjih proizvoda, pred nama je još jedna, slobodan sam reći, već tradicionalna nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda.

 

Bioraznolikost je ono čime se mi u našoj zeleno – plavoj županiji ponosimo. No, moramo biti svjesni da suvremeni način života uvelike ugrožava prirodnu ravnotežu. Pritom ne smijemo zaboraviti da su pčele ključna karika sveukupnog ekosustava u kojem svako biće zauzima svoje mjesto. O važnosti pčela govori i činjenica da skoro nema kulture i civilizacije koja u svojoj povijesti nije koristila ljekovite dobrobiti meda. Tako su u drevnom hinduizmu pčele zauzimale posebno mjesto, a med se smatrao jednim od eliksira besmrtnosti.

 

Poštovani pčelari i organizatori ovog okupljanja, upravo ste vi ti koji svojim dugogodišnjom predanim radom doprinosite osvještavanju javnosti o važnosti pčela i visokoj razini kvalitete pčelinjih proizvoda. Rezultat toga su i sjajni proizvodi o kojima svjedoče brojne nagrade. Čestitam!

 

Vjerujem da ćete i dalje, na ponos svih nas, svojim mednim proizvodima promovirati bogatstvo našeg kraja. Primorsko-goranska županije nastavit će i dalje pratiti vašu izvrsnost.

 

Svim sudionicima Konferencije želim ugodan boravak u našoj Županiji.

 

S poštovanjem

 

Primorsko-goranski župan

Zlatko Komadina

 

Rijeka, travanj 2018.

 

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije se najljepše zahvaljuje Primorsko-goranskom županu, gospodinu Zlatku Komadini na pruženoj podršci u organizaciji 8. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda kao i potpori u provođenju razvojnih pčelarskih programa Primorsko-goranske županije.