Međunarodna komisija za med (International Honey Commission, IHC) je izabrala svoje novo vodstvo. Veliko nam je zadovoljstvo da je za svojeg predsjednika izabrala istaknutog hrvatskog stručnjaka u području kvalitete i sigurnosti meda i drugih pčelinjih proizvoda – profesora Dražena Lušića sa Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Profesor Lušić je dobio jednoglasnu potporu članova Komisije na svojoj godišnjoj sjednici održanoj u gradu Cluj-Napoca u Rumunjskoj.

 

Međunarodna komisija za med (IHC)

Vrijedi istaknuti da IHC predstavlja svjetsku znanstvenu mrežu u području istraživanja meda i drugih pčelinjih proizvoda. Komisija je osnovana 1990. godine sa ciljem definiranja međunarodnog (svjetskog) standarda kvalitete meda. Službene moderne rutinske metode analize meda testirane su u okviru mreže IHC-a i obavljene su u u posebnom broju časopisa Apidologie, 1-59, 1997 pod imenom “Harmonizirane metode Međunarodne komisije za med”. Ovaj materijal Komisije smatra se svjetskom referentnom točkom i na osnovi njega su izvršene su moderne revizije standarda Codex Alimentarius kao i EU Direktiva o medu.

Osim rada na sveučilištu, profesor Lušić je i predsjednik naše aktivne sastavnice – Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda (HUSAM) kao i predsjednik Uredničkog odbora Hrvatske pčele, službenog glasila Hrvatskog pčelarskog saveza.

Čestitamo profesoru Lušiću, na ovom povijesnom uspjehu za svjetsku i hrvatsku pčelarsku znanost.