Početkom rujna na adresu Udruženja pčelarskih udruga Primorsko goranske županije stigla su dva pismena prijedloga s obrazloženjima o potrebi potpore pčelarima pokretanjem  programa  „Očuvanje pčelinjeg fonda u PGŽ“ za 2017. ovu godinu kako bi naše pčele s jedne strane spasili od gladi, a s druge strane osigurali zalihe hrane za zimski period.

Inicijativu su dostavile pčelarske udruge: Udruga pčelara Matulji iz Matulja i Udruga pčelara Kadulja s otoka Krka.

2017. godinu pčelari smatraju 6 uzastopno lošom pčelarskom godinom po prinosima meda. Iz tog razloga Udruženje pčelarskih udruga Primorsko goranske županije pokrenulo je program „OČUVANJE PČELINJEG FONDA U PRIMORSKO GORANSKOJ ŽUPANIJI“ . Ovaj program je ostvaren u suradnji s Primorsko goranskom županijom na način što je  Upravni odjel za  turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko goranska županija   putem Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ iz Stare Sušice,  osigurao nabavu   9.500 kilograma šećera u pakovanju po 1 kg. Šećer je podijeljen pčelarima članovima Udruženja pčelarskih udruga Primorsko goranske županije koji su sukladno Pravilniku o držanju pčela i katastru pčelinje paše imali ažuriranu godišnju dojavu broja pčelinjih zajednica za 2017. godinu. Distribucija je izvršena u Kukuljanovu i Delnicama nadnevka 08. i 09. prosinca 2017.god. u čemu su aktivno sudjelovale pčelarske udruge:   Pčelarsko društvo Grada Crikvenice i   Općine Vinodolske, Pčelarsko društvo Rab, Udruga pčelara „KADULJA“ otok Krk, Udruga pčelara Grada Novi Vinodolski, Pčelarska udruga Kastav, Pčelarsko društvo Grada Čabra Pčelarska udruga Matulji , Udruga proizvođača meduna – Vrbovsko i Biopčela – Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike – Rijeka.

Svi pčelari Primorsko goranske županije koji su ispunjavali postavljene uvjete a to su: izvršenje prijave broja pčelinjih zajednica  i da su članovi UPU PGŽ ostvarili su potporu od 1,3 kg šečera po pčelinjoj zajednici.

Proljetna pčelinja paša na području Primorsko goranske županije bila je zadovoljavajuća po prinosima na pojedinim mikro lokacijama, dok je na pojedinim područjima u potpunosti izostalo medenje. Medila je kadulja u svibnju i medun na primorskom javoru u prvom djelu mjeseca lipnja. Nakon toga počeo je katastrofalni  sušni period, enormno visoke temperature tako da do kraja pčelarske sezone tijekom ljeta nije bilo prinosa, ne samo u primorju nego i u Gorskom Kotaru, a pčele su u to vrijeme trošile zimske zalihe meda.       Dogodila se situacija da uslijed enormne i dugotrajne suše, te  visokih temperatura  s toplotnim udarima, u prirodi uopće nije bilo nektara ni peludi. Zabilježene su dojave pčelara kako su tijekom kolovoza imali pojavu  da su najjače pčelinje zajednice umirale od gladi.

Upućujemo iskaze iskrene zahvalnosti Upravnom odjelu za turizam,poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko goranske županije kao i Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko goranske županije na razumijevanju i potpori.

Podjela šećera pčelarima

Predstavnici pčelarskih udruga Primorsko goranske županije na Kukuljanovu.