Dana 12. listopada 2018. godine u Ledenicama je izvršena dodjela svjedodžbi polaznicima prve pčelarske škole u organizaciji Pčelarske udruge Grada Novog Vinodolskog. Svjedodžbe za zvanje „Pčelar“ dobilo je ukupno 24 polaznika a uručili su im ih Predsjednik udruge gospodin Den Strizić i gospodin Dario Frangen, prof., ispred Učilišta „Apis“ iz Velike Gorice koje je i provelo školovanje..

Ova pčelarska udruga za svoje je članove organizirala edukaciju i osposobljavanje za zvanje „pčelara“ koju su proveli iskusni predavači i pčelari Učilišta „Apis“. Dvadeset četiri polaznika (od toga 21 pčelar i 3 pčelarke) su, kroz teoretski i terenski dio nastave, stekli znanja i vještine o formiranju pčelinjaka, proizvodnji i obradi pčelinjih proizvoda, poznavanju medonosnog bilja u konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji, poznavanju pčelinjih bolesti, njihovog prepoznavanja u pčelinjim zajednicama, mjerama preventive i suzbijanja bolesti.

Za napomenuti je da Udruga pčelara Grada Novi Vinodolski broji 64 člana, kod kojih se stvorio pojačan interes za stručnim osposobljavanjem za zvanje „pčelar“. Posebno treba naglasiti je kako je navedena škola organizirana je uz potporu Grada Novog Vinodolskog i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.

Pčelarska udruga Grada Novog Vinodolskog ujedno je proslavila i svoju dvadesetu godišnjicu od osnutka. Naime, ona je osnovana 25. travnja 1998. godine i prvi predsjednik udruge bio je gospodin Adolf Pavličević. Istaknutim dugogodišnjim članovima Pčelarske udruge Grada Novi Vinodolski uručene su zahvalnice za dugogodišnji doprinos razvoju i očuvanju pčelarstva na području Grada Novi Vinodolski.

Tijekom dana bio je organiziran i sat pčelarstva za učenike četvrtih razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića Novi Vinodolski, a koje je održao g. Dario Frangen sa Učilišta APIS iz Velike Gorice. Četrdeset učenika je naučilo koje vrste košnica poznajemo, o pčelama, vrstama meda, peludi, ljekovitosti meda, vosku, kao i opremi za pčelarstvo. Svaki učenik je kao prigodni poklon Udruge dobio med i medenjake iz OPG-a Krišković Andrija i OPG-a Komadina Antonio.

Za naglasiti je kako upravo iz Novog Vinodolskog potječe najstariji pisani zapis gdje se na hrvatskom jeziku spominje pčelarstvo i to u Vinodolskom zakoniku koji datira iz 1288. godine i o čemu je ranije dosta pisano. Također je važno napomenuti kako je od 1952. godine godine u Novom Vinodolskom djelovala jednogodišnja „Pčelarska škola“ koja je, zbog povoljnijih klimatskih uvjeta, preseljena iz Karlovca u Novi Vinodolski. Smještaj učenika i škole bio bio je u preo vrijeme organiziran u vili „Gavrilović“, a kasnije u „Glumačkoj vili“ prijeratnom odmaralištu Društva kazališnih umjetnika Hrvatske. Do 1960. godine, školu je pohađalo 315 polaznika sa područja cijele bivše države, a od tog broja 147 polaznika je bilo sa područja Hrvatske. Škola je ukinuta odlukom Općine Novi Vinodolski i prestaje sa radom 31. svibnja 1961. godine.

Svečanosti obilježavanje obljetnice osnutka te podjeli diploma polaznicima pčelarske škole, nazočili su i predstavnici UPU PGŽ, predsjednik Nedjeljko Mrakovčić i tajnik Mirko Almaši.