Još uvijek nije poznat razmjer šteta snažnog potresa koji je 29.12.2020. razorio Pokupsko područje. Hrvatski pčelarski savez je započeo sa mjerama sanacije i pomoći pčelarima toga područja. UPU PGŽ daje punu potporu nacionalnom savezu i izražava sućut obitelji poginulih kolega Franje i Marija Tomića. U nastavku prenosimo cjelovitu objavu HPS-a od 30.12.2020.

HPS, 30.12.2020.

Razorni potres koji je jučer pogodio područje Siska, Petrinje, Gline te brojih okolnih mjesta napravio je enorme štete na pčelinjacima i ostaloj pčelarskoj imovini. Nažalost u rušenju kuće u Majskim Poljana kod Gline poginuli su članovi Hrvatskog pčelarskog saveza otac i sin, Franjo i Marijo Tomić, te ovim putem izražavamo duboku sućut obitelji nastradalih pčelara.

Hrvatski pčelarski savez sutra otvara broj ŽIRO RAČUNA za prikupljanje donacija za pomoć svim stradalim pčelarima i njihovim obiteljima.

U tijeku su i pregovori s Ministarstvom poljoprivrede te radi toga molimo sve stradale pčelare da se radi procjena šteta što prije jave u svoje udruge i povjerenicima na pogođenom području te dostave podatke o štetama na svojim pčelinjacima.

Ovom prilikom zahvaljujemo Pčelarskom savezu Slovenije i njihovom predsjedniku Noč Boštajnu te ostalima na ponuđenoj pomoći i porukama podrške našim pčelarima i građanima stradalima u potresu.

U nastavku pogledajte par detalja s nastradalih pčelinjaka.