Sedmo po redu održavanje i svečano proglašenje pobjednika te podjela priznanja sudionicima ovogodišnjeg, sedmog po redu, natjecanja za najbolji med od kadulje – Salvia aurea 2022 održano je u nedjelju 04.12.2022. u Društvenom domu u Njivicama (Kijac) na otoku Krku. Salvia aurea 2022 je dobila svoga pobjednika – Dragu Rončevića iz Svetog Jurja(Ličko-senjska županija).

Treba naglasiti kako je protekla 2022. godina, ponovno bila još jedna godina u nizu koju se može opisati kao nepovoljnom za pčelinju pašu kadulje. Iako je kadulja jedna od glavnih nektarnih paša na širem prostoru jadranskog dijela Hrvatske, proizvodnja meda od kadulje je bila relativno mala. Općenito se može reći kako je u ovogodišnjim uzorcima vidljiv jaki utjecaj medne rose sa primorskih izvora (javor, hrast) kao i drugih nektara medonosnog bilja koje s kaduljom dijeli areal i vrijeme medenja. Uostalom, to su pokazali i rezultati analiza, a obzirom na evidentne klimatske promjene s kojima se suočavamo, za očekivati je da će ta pojava postati sve češća.

Svečanost proglašenja pobjednika, podjela priznanja, kao i predavanje profesorice Lidije Svečnjak sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, bilo je popraćeno je u veselom i svečanom tonu.

Velike čestitke gospodinu Rončeviću, ovogodišnjem pobjedniku, kao i svim ostalim nagrađenima. Želimo vam puno mednih uspjeha u daljnjem radu!

 

Rezultati Salvia aurea 2022

U nastavku rezultati 7. Hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje SALVIA AUREA 2022: REZULTATI_7.Salvia-aurea_2022 (PDF, 350 KB).

REZULTATI_7.Salvia-aurea_2022