Povodom 85. rođendana svojeg istaknutog člana, Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ) izražava čestitke i želju za daljnjim aktivnim radom, doajenu primorsko-goranskog i hrvatskog pčelarstva – gospodinu Đuki Petriću. Čestitku gospodina Nedjeljka Mrakovčića, Predsjednika UPU PGŽ, prenosimo u cijelosti.

 

Gospodin, Đuka Petrić, Opatija
Doajen primorsko-goranskog pčelarstva i slavljenik 85. rođendana!

Poštovani gospodine Petrić,

 

Čestitam Vam u ime Udruženja pčelarskih udruga  Primorsko-goranske Županije, i u svoje osobno ime, Vaš 85. rođendan. Kao pčelar i kolega, te višegodišnji Vaš suradnik, moram Vam se zahvaliti na Vašem nesebičnom trudu i zalaganju u promicanju pčelarstva na području Liburnije, Primorsko-goranske županije i cijele Republike Hrvatske. Vaš puni doprinos razvoju pčelarstva je težak za izmjeriti. No neke stvari koje ste napravili ostavile su trajni trag.

 

Poput nezabilježenog porasta broja pčelara na Liburniji tijekom Vašeg vodstva na tom području. Svi, ali baš svi, znaju da je do toga došlo najviše zbog vaše energije i neviđene upornosti. Pri tome treba naglasiti da je to povećanje broja pčelara bilo praćeno svim formalnim oblicima edukacije i institucionalne potpore. No to je zaista samo mali djelić Vašeg nesebičnog  zalaganja da pčelarima Liburnije bude bolje.

 

Ne možemo zaboraviti ni koliko je bilo važno Vaše zalaganje na nacionalnoj razini. Vaš rad u Upravnom odboru Hrvatskog pčelarskog saveza, a posebno neki Vaši nastupi i prijedlozi, koji i dan danas rezultiraju pozitivnim učincima. Nije Vam bilo teško podijeliti svoje bogato iskustvo te svojim idejama i zdravim razumom, nebrojeno puta ukazivati na pravce koje bi suvremeno pčelarsko društvo moralo ići.

 

I na kraju,  ono što ste napravili za pčelarstvo Primorsko-goranske županije, to je neponovljivo. Kao idejni tvorac i organizator prvog “Medenjaka z’Opatije” – Smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije, utrli ste put da on postane jedna od najvažnijih pčelarskih manifestacija u Hrvatskoj. Koliko je to važno za naše zeleno-plavo pčelarstvo, ne mora se posebno govoriti.

 

Imalo bi se još puno toga za reći i ispričati. Svi smo Vam jako zahvalni na svemu što ste napravili. I što ćete tek napraviti. Sa 85 godina života od čega svih 85 godina u pčelarstvu smatramo kako ste tek započeli sa poslom. Nemojte zaboraviti da mi računamo na Vas i da se nećemo tako lako odreći Vašeg iskustva.

 

Još jednom Vam želimo svako dobro i neka ovaj poseban dan provedete u zdravlju i veselju u društvo svojih najdražih i najmilijih.

S pčelarskim poštovanjem,
Nedjeljko Mrakovčić

Predsjednik UPU PGŽ