Pčelarska udruga Matulji i Udruga pčelara Kastav, u suradnji s Učilištem za obrazovanje odraslih Apis iz Velike Gorice, organiziraju Pčelarsku školu – osposobljavanje za zvanje „Pčelar“. Edukacijom i osposobljavanjem za zvanje „Pčelar“ polaznicima su ponuđena osnovna znanja i vještine za formiranje pčelinjaka, proizvodnju i obrada pčelinjih proizvoda, poznavanje medonosnog bilja u konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji, upoznavanje pčelinjih bolesti, njihovo prepoznavanje u pčelinjim društvima, mjere preventive i suzbijanja bolesti. Predavači su iskusni pčelari i stručnjaci kod kojih polaznici pohađaju i praktičnu obuku.

 

UČILIŠTE APIS, VELIKA GORICA

Program osposobljavanja za zvanje „Pčelar“, kao i svi ostali programi Učilišta Apis, verificirani su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i školstva Republike Hrvatske, a polaznici koji uspješno završe osposobljavanje, odnosno polože završni ispit te s uspjehom obave praktični dio nastave dobivaju Uvjerenje o osposobljenosti. Na temelju završenog programa stečeno zvanje moguće je upisati u e-radnu knjižicu.

Uvjerenje koji polaznici dobivaju po završetku osposobljavanja usklađeno je s uvjetima stručnog osposobljavanja koje, za stavljanje meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište Europske Unije, pred poljoprivredne proizvođače postavlja europska administracija.

Upisati se mogu sve osobe koje su završile osnovnu školu, a životna dob i prijašnje pčelarsko iskustvo nije bitno. Dakle, polaznici tečaja mogu biti i početnici i pčelari amateri.

 

TERMINSKI RASPORED

Početak škole predviđa se početkom 2019. godine, a predavanja bi se održavala na području općine Matulji ili grada Kastva.

Mole se svi zainetersirani budući polaznici pčelarske škole da se za sve informacije jave na telefonske brojeve:

  1. 098/383-306
  2. 098/916-3422.