Udruga pčelara “Kastav” u suradnji s UPU PGŽ, gradom Kastvom i Učilištem “Apis” iz Velike Gorice organiziraju školu i osposobljavanje za zvanje „Pčelar”. Održavanje škole predviđeno je da će početi krajem veljače, odnosno početkom ožujka 2021. godine. Nastava i praktični dio održat će se uz puno poštivanje epidemioloških uvjeta vezanih uz sprječavanje širenja COVID-19 bolesti. Pozivaju se zainteresirani polaznici (ili njihove pčelarske udruge) za iskaz interesa odnosno upise. Isti se mogu poslati na slijedeće adrese:

  • Udruga pčelara “Kastav”:  daliborresch@gmail.com;
  • UPU PGŽ: mirko.almasi@gmail.com

Edukacijom i osposobljavanjem za zvanje „Pčelar“ polaznicima su ponuđena osnovna znanja i vještina za formiranje pčelinjaka, proizvodnju i obrada pčelinjih proizvoda, poznavanje medonosnog bilja u konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji, upoznavanje pčelinjih bolesti, njihovo prepoznavanje u pčelinjim društvima, mjera preventive i suzbijanja bolesti. Predavači su iskusni pčelari, kod kojih polaznici pohađaju i praktičnu obuku, gdje će ih poučiti kada i kako obaviti selidbu pčela i koje radove na pčelinjaku treba obaviti u koje doba godine. Upisnina za školovanje iznosi 2.500,00 kn.

Program obuhvaća:

  1. Biologiju, anatomiju i fiziologiju pčela,
  2. Medonosno, peludno i ljekovito-medonosno bilje kod nas,
  3. Osnove ekološke proizvodnje u pčelarstvu,
  4. Tehnologiju pčelarenja,
  5. Bolesti pčela, lijekove i liječenje,
  6. Osnove ekonomike i marketinga u pčelarstvu.

Program je verificiran od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta RH. Polaznicima koji uspješno završe osposobljavanje, odnosno polože završni ispit te s uspjehom obave praktični dio nastave dodjeljuje se Uvjerenje o osposobljenosti. Uvjerenje koji polaznici dobivaju po završetku osposobljavanja usklađeno je s uvjetima stručnog osposobljavanja koje  za stavljanje meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište Europske Unije pred poljoprivredne proizvođače postavlja europska administracija. Stečeno zvanje može se upisati u radnu knjižicu, a znanje je poželjno primijeniti u praksi !