Primorsko-goranski pčelarski savez (UPU PGŽ) je potpisao sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Rijeci kojim se započinje razvoj novih istraživačkih tehnika te primjena postojećih metoda za razvoj i unapređenje pčelarske proizvodnje. Posebno se tu ističe program “Motrenja medenja PGŽ” kao suvremeni pristup za postizanje značajnog povećanja produktivnosti pčelarske proizvodnje.

 

Centar za napredno računanje i modeliranje (CNRM)

S time u vezi, u suradnji sa sveučilišnim Centrom za napredno računanje i modeliranje (CNRM) dogovoreno je stavljanje na raspolaganje resursa riječkog superračunala BURA. Kako je istaknuo pročelnik CNRM, prof.dr.sc. Lado Kranjčevič, superračunalo BURA koristit će se u numeričkom modeliranju u računalnoj dinamici podataka dobivenih programom motrenja medenja kao integraciji moderne znanosti i primarnog proizvođačkog sektora. Samo superračunalo vrijedno 50 milijuna kuna, najjače je i najbrže računalo jugoistočne Europe (i Hrvatske) te jedno od 500 najbržih računala u svijetu. 

 
U društvu s Rimcem i ostalima

Za istaknuti je kako se UPU PGŽ sada nalazi u zanimljivom društvu. U korisnike riječkog superračunala ubrajaju se Institut Ruđer Bošković, Fakultet elektronike i računarstva (FER) u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (najveće STEM ustanove u Republici Hrvatskoj) te neke poznate svjetske i domaće high-tech kompanije XELIA farmacija, Königsberg Maritime, Rimac Automobili i dr.

Treba istaknuti kako je uspostava suradnje sa takvom suradnom ustanovom, još jedna potvrda dugoročne ispravnosti djelovanja  UPU PGŽ. I tako će se raditi i dalje!

 

A što dnevnik Novi list kaže o tome, može se pogledati na slijedećoj poveznici: Ugovor sa Sveučilištem. Riječko superračunalo Bura pomagat će i – pčelarima