Kako je ranije najavljeno u Pozivu, u okviru svečanog proglašenja pobjednika i svečane dodjele priznanja najbolje ocijenjenim pčelarima na 15. Zlatnom ulištu 2021, dana 05. studenog 2021. godine (11:00 sati), biti će organizirano zanimljivo pčelarsko predavanje. Stručno pčelarsko predavanje pod nazivom “Strategija suzbijanja varroze” održat će uvaženi hrvatski stručnjak mr.sc. Nenad Strižak, dipl.ing. Predavanje će se održati po završetku svečanog dijela 15. Zlatnog ulišta 2021. U nastavku dajemo kratak životopis gospodina Strižaka.

 

Životopis

Rođen je u Zagrebu 1949. godine gdje završava školovanje i diplomira na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu završava i postdiplomski studij te stječe zvanje magistra znanosti. Po završetku studija zapošljava se 1974. godine u Institutu za elektroniku, telekomunikacije i automatizaciju, u Radioindustriji Zagreb (RIZ). Tu radi do 1990. godine kada Institut i brojne tvornice RIZ-a netragom nestaju u pretvorbenim procesima. Potom osniva vlastitu tvrtku koja djeluje u području elektronike, u njoj radi do odlaska u mirovinu. Od djetinjstva je u kontaktu s pčelama. Još kao student od djeda nasljeđuje pčelinjak s tridesetak AŽ košnica koji vremenom proširuje s LR i Farrar košnicama. Aktivan je u radu pčelarskih asocijacija: u više mandata član je Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza, te brojnih povjerenstava, a predsjednik PD „Zagreb“ bio je dvanaest godina. Napisao je mnoštvo stručnih članaka, kolumni, održao brojna predavanja, vodio tečajeve, te izradio više konstrukcija i inovacija za unaprijeđenje tehnologije pčelarenja. U više saziva je bio član uredništva i izdavačkog savjeta časopisa Hrvatska pčela.

Dodijeljena su mu brojna priznanja od kojih se izdvajaju: Priznanje stručnog društva za mikroelektroniku, elektroničke sastavne dijelove i materijala, Orden rada sa srebrnim vijencem, i nagrada Bogdan Pejnić za dostignuća u području pčelarstva.