Udruga proizvođača meda od kadulje iz Omišlja nositelj je institucionalnog postupka zaštite izvornosti meda od kadulje proizvedenog u Hrvatskom primorju. Ovaj se med, zbog potražnje i cijene koju postiže, ubraja među najcjenjenije hrvatske medove. Usprkos samosvjesnosti o visini kakvoće, a dijelom i zbog dosadašnjeg nepostojanja jasne vizije o potrebi dodatne promocije, postala je osjetna potreba za njegovom dodatnom valorizacijom. To postaje posebno izraženo upravo sa aspekta povijesne i tradicijske povezanosti proizvodnje ovog specifičnog meda i teritorija Hrvatskog primorja.

S tim u vezi,Udruga proizvođača meda od kadulje je započela i s postupkom prikupljanja i elaboracije iskustvenih podataka putem direktnog  kontakta sa primarnim proizvođačima te u suradnji sa Udrugom pčelara “Kadulja” Otok Pag te Katedrom za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci te potporu Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije te Grada Paga organizira 09. ožujka 2019. godine u Kneževom dvoru u Pagu, jednodnevni stručni pčelarski skup pod nazivom Med Hrvatskog primorja – Kadulja (PROGRAM, PDF 1,95 MB).

PROGRAM RADIONICE

Pag, 09. ožujka 2019. godine.

 

REGISTRACIJA SUDIONIKA

10.00 – 10:15

 

UVODNA OBRAĆANJA I POZDRAVI

10:15 – 10:30

 

doc.dr.sc. Dražen Lušić,

Katedra za zdravstvenu ekologiju,  Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci

DEFINIRANI ASPEKTI PROGRAMA ZAŠTITE MEDA HRVATSKOG PRIMORJA – KADULJE

10.30 – 11.00

 

Mirko Almaši

Udruga proizvođača meda od kadulje, Omišalj

PROJEKT SALVIA AUREA – MEĐUNARODNO NATJECANJE ZA NAJBOLJI MED KADULJE

11.00 – 11.30

 

PAUZA 11.30 – 12.00

 

Branko Vidmar, dipl.oec.

Udruga proizvođača meduna

ZAŠTITA IZVORNOSTI GORANSKOG MEDUNA – ISKUSTVA NOSITELJA PROGRAMA

12.00 – 12.30

 

Željko Troskot, Zadar

40 GODINA PČELARENJA NA KADULJI. ISKUSTVA JEDNOG PČELARA

12.30 – 13.00

 

RASPRAVA I ZAKLJUČCI RADIONICE

13.00 – 13.30

 

PČELARSKO DRUŽENJE

13.30 – 16:00

Radionica_Pag_09.03.2019_Program