Svim pčelarkama i pčelarima, kako u Republici Hrvatskoj tako i izvan nje, čestitamo ovogodišnji Svjetski dana pčele 2023! Neka vam pčele budu zdrave i vrijedne, a vaš pčelarski trud nagrađen vrhunskim proizvodima iz košnice. I to onim najboljim što priroda daje – medom, propolisom, peludi, voskom, matičnom mliječi, pčelinjim otrovom, pergom. Trebamo znati cijeniti koliko smo sretni što imamo pčele u našim životima. Brinite o njima i one će brinuti o vama! I nemojte zaboraviti – koliko god one trebaju nas, još je više za naglasiti kako mi trebamo njih.

Svečana skupština UPU PGŽ 2023

I upravo stoga smo odlučili i ove godine dostojno obilježiti naš pčelarski dan! Središnja manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan pčele u 2023 u našoj županiji održava se 21. svibnja 2023. godine i to u Gradu Kastvu, poznatom po svojem “Zakonu grada kastafskega”  (1400.). Tim su Zakonom tadašnji Kastavci, pored ostalih odnosa uredili i svoje odnose u pčelarstvu. I toga se drže i dan danas. Taj smo dan odlučili obilježiti Svečanom skupštinom UPU PGŽ koja će se održati u Vijećnici Grada Kastva s početkom programa u 10.00 sati.

Posebno nam je drago što ćemo taj dan obilježiti dodjelom Godišnje pčelarske nagrade. I to dvije. Prvi “pčelarski Oskar” ide gospodinu Željku Vrbosu za 2021. godinu, dok se za 2022. godinu dodjeljuje gospodinu Nedjeljku Mrakovčiću. Iako se nominacija za dodjelu godišnjih pčelarskih nagrada odvijala još puno ranije, zbog specifičnih pravila okupljanja tijekom “korona perioda”, odlučeno je da se svečana dodjela provede u trenutku kada rizika za zdravlje sudionika više ne bude. I za to ne postoji bolji dan od Svjetskog dana pčele!

 

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA PČELE 2023

 

Svečana skupština UPU PGŽ 2023

 
Organizator

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez

 

Institucionalna potpora

Grad Kastav

 
Mjesto događanja

Vijećnica Grada Kastva

 

Vrijeme događanja

Nedjelja, 21. svibnja 2023. godine

 

U nastavku Program Svečane skupštine UPU PGŽ 2023 (PDF, 305 KB)

 

SVJETSKI DAN PČELE 2023 – SVEČANA SKUPŠTINA UPU PGŽ

 

Gradska vijećnica Kastav

21. svibnja 2023.

 

PROGRAM

 

10:00 sati

Otvaranje Svečane skupštine UPU PGŽ

 

Gospodin Nedjeljko Mrakovčić

Predsjednik UPU PGŽ

 

Gospodin Matej Mostarac

Gradonačelnik Grada Kastva

Svjetski dan pčele – Što smo radili i što smo postigli?

Gospodin Nedjeljko Mrakovčić

Predsjednik UPU PGŽ

DODJELA GODIŠNJE PČELARSKE NAGRADE UPU PGŽ

 

Godišnja pčelarska nagrada za 2021. godinu.

Laureat: gospodin Željko Vrbos

 

Godišnje pčelarska nagrada 2022. godinu.

Laureat: gospodin Nedjeljko Mrakovčić

 

Zaključci i pčelarsko druženje