S velikim zadovoljstvom prenosimo informaciju kako je Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez (UPU PGŽ) bilo pozvano na Svečanu akademiju Pčelarskog saveza Slovenije (ČZS) u Ljubljani, 30. rujna.2023. Svečanom akademijom se obilježilo 150 godina organiziranog pčelarstva u Sloveniji, 20 godina od održavanja Apimondije u Ljubljani te 250 godina od smrti jednog od svjetskih najvećih pčelarskih učitelja, Slovenca Antona Janše.

 

Kompletan državni vrh i diplomatski zbor

Želimo istaknuti kako je ovo bilo jedna od najimpresivnijih pčelarskih svečanosti koja je ikada održana u ovom dijelu svijeta. Tu je Pčelarski savez Slovenije prezentirao kako se na najbolji način nameće narativ važnosti pčela i pčelarstva na najvišoj razini. Svečanoj akademiji u prepunoj dvorani Cankarjevog doma u Ljubljani nazočio je kompletan državni vrh Republike Slovenije, zajedno s gotovo kompletnim diplomatskim zborom akreditiranim u Republici Sloveniji. Akademiju je otvorila Predsjednica Republike, gospođa Natašom Pirc Musar osobno. Ona je pred gotovo dvije tisuće sudionika osobno otvorila Akademiju gdje je sa pozicije najvišeg političke razine ukazala na važnost slovenskih i europskih pčelara.

 

Nazočnost svih relevantnih europskih i svjetskih pčelarskih čimbenika

Pčelarski značaj ovog događanja najbolje ilustrira činjenica kako ovo svečano događanje nisu propustili svi relevantni europski i svjetski pčelarski čimbenici, na čelu s dr. Jeffom Pettisom, Predsjednikom Apimondije. Govor predsjednika ČZS, gospodina Noča, bio je sumiranje pčelarskog promišljanja i vizije. Ono što su kolege iz Slovenije prikazali u Cankarjevom domu, najbolji je dokaz toga.

 

Javna zahvala UPU PGŽ

UPU PGŽ ovim putem izražava javnu zahvalu Predsjedniku ČZS, gospodinu Boštjanu Noču na pozivu i svečanom prijemu peteročlane delegacije UPU PGŽ, na čelu s Predsjednikom UPU PGŽ gospodinom Nedjeljkom Mrakovčićem. To pokazuje pravi duh pčelarske suradnje kakvoj svi težimo. Predsjednik Mrakovčić je na prijemu u Pčelarskom centru ČZS, u svojem pozdravnom govoru izrazio istaknuo je kako je “velika čast i zadovoljstvo prisustvovati jednoj ovako velikoj manifestaciji kojom se obilježava 150 godina organiziranog pčelarstva u Sloveniji kao i da ovoga svega ne bi bilo da nije bilo gospodina Noča, našeg prijatelja i dugogodišnjeg suradnika. I neka je medno!”

 

Svečana atmosfera Svečane akademije ČZS u Cankarjevom domu može se donekle osjetiti uvidom u Galeriju fotografija: