Tradicionalni 6. susretu župana Primorsko-goranskog s gradonačelnicima i načelnicima s područja Primorsko-goranske županije, održan je u Cresu (04-05.04.2024.). Tu se raspravljalo o više tema, no za naše članove ja najvažnije kako je jedna od njih bila razvoj pčelarstva plavo-zelene županije. O trenutnom stanju, ali i o perspektivama razvoja pčelarstva govorili su Alessandra Ban, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj te prof.dr.sc. Dražen Lušić.

 

Link na službenu obavijest: https://www.pgz.hr/objave/zupan-komadina-susreo-se-s-primorsko-goranskim-gradonacelnicima-i-nacelnicima/

 

Ispred UPU PGŽ, prisutne je pozdravio predsjednik Primorsko-goranskog pčelarskog saveza gospodin Nedjeljko Mrakovčić, čiji pozdravni govor prenosimo u cijelosti:

 

Poštovani gospodine Župane, gradonačelnice i gradonačelnici, načelnice i načelnici!

 

Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo iskazati Vam zahvalu za prijem naše delegacije,  izaslanika Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza.

 

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez (UPU PGŽ) je osnovano u cilju promicanja, razvitka i unapređenja pčelarstva, zbog očuvanja održivog ruralnog razvoja i prirodnog okoliša, omogućavanja normalnog prirodnog procesa u oplodnji bilja, proizvodnji zdrave, prirodne hrane i očuvanja čovjeka.

 

Zahvaljujem se u ime 13 članica našeg Udruženja. One promiču podizanje svijesti o važnosti plemenite djelatnosti pčelarstva i kao i još važnije uloge pčele u okolišu. Promičemo i naše proizvode od pčela i naš med, za koje potrošači pokazuju veliki interes. Poglavito hrvatski ali, i što nam nije nevažno, sve više i inozemni. Među njima je i čuveni Goranski medun koji je upravo postao najnovija hrvatska europska uspješnica sa službeno Zaštićenom oznakom izvornosti. Tu bih još dodao i med od kadulje – Med Hrvatskog primorja. Za njega smo upravo nedavno podnijeli i službeni zahtjev za Zaštićenom oznakom izvornosti.

 

I neka bude svima znano da Hrvatsko primorje i Gorski kotar imaju, kao rijetko tko bogatu pčelarsku povijest. Povijest koja je vidljiva kroz tradiciju ali i kroz konkretnu pisanu riječ. No sami početak se dogodio baš tu kod nas. I to na zasadima običajnog prava kojim su, još pod knezovima Krčkim, a koji su se poslije nazvali Frankopanima, uređeni odnosi među stanovnicima našeg kraja. Oni su dobili svoju pisanu formu u vidu čuvenog Vinodolskog zakona iz 1288. godine koji se smatra najstarijim zakonskim aktom na hrvatskom jeziku. Vinodolski zakonik je perjanica među hrvatskim pravnim dokumentima. I bio je inicijator tog procesa. Posebno smo ponosni da je iz njega razvidno da su već u 13. stoljeću, odnosi u pčelarstvu i vrijednost proizvoda pčela bili stavljani u posebne okvire.

 

U njemu je dan poseban značaj pčelarstvu, jer je ono već tada posjedovalo veliku gospodarsku i liturgijsku važnost. Pravni odnosi u našem zeleno-plavom kraju su se razvijali tijekom stoljeća. To se može pratiti kroz cijeli niz pravnih statuta Hrvatskog primorja: Trsatskom, Moščenićkom, Veprinačkom, Vrbničkom pa sve do zakona Kastafskoga iz 1400. godine.

 

Svi ovi hrvatski pravni spomenici koje sam spomenuo, imaju ogromnu važnost u očuvanju nacionalnog  identiteta na ovim prostorima, često svojatanima od raznih tuđinaca. I drago nam je da je  upravo pčelarstvo bilo jedan od onih segmenata kojima se u njima davala velika pažnja.

 

I svi su oni vodili ozbiljnu brigu o odnosima i interesima u pčelarstvu. Iz njih je vidljivo da se ni onda, baš kao ni danas, pčelarstvom nije mogao baviti svatko. I tu moram naglasiti, kako taj značaj hrvatskog pčelarstva nije zaboravljen. Ta plemenita djelatnost se i dalje razvijala na zasadima zapisanima u Zakoniku i njegovim pravnim nasljednicima.

 

Ponosni smo da smo upravo mi, Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez, zajedno sa svojim sastavnicama, baštinici ove povijesno-pravne tradicije hrvatskog pčelarstva kao jedne od najplemenitijih djelatnosti.

 

Ponosni smo i što možemo, bez imalo ustručavanja reći, upravo se ovdje, u našem kraju, počela pisati pčelarska povijest u Lijepoj našoj!

 

PČELARSKA POVIJEST NA HRVATSKOM JEZIKU!

 

Nedjeljko Mrakovčić

Predsjednik UPU PGŽ