Dana 19.02.2018. godine održan je sastanak s predstavnicima udruga s otoka Krka na kojem ih je načelnica Mirela Ahmetović izvijestila o koracima što ih je Općina Omišalj poduzela i poduzeti  u nastojanjima da zaustavi projekt izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

Općina Omišalj uz potporu ostalih šest JLS na otoku Krku organizira prosvjed i potpisivanje peticije protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

Dostavljamo vam osnovne argumente protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala:

1.Nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, odnosno isti ne postoji u prostornim planovima.

2.Nije u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske što je potvrdila i sama Vlada RH na svojoj sjednici 1.2. kada je u Odluku o strateškom projektu LNG terminala ugurala riječ „plutajući“ kako bi izbjegla sudske tužbe.

3.Nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima, već dapače, prema riječima Gorana Frančića, direktora LNG Hrvatska, da bi projekt bio jeftiniji i investitorima priskrbio veći profit, koristiti će se ekološki neprihvatljive metode uplinjavanja i ispiranja izmjenjivača. Jedna od mnogobrojnih zagađenja plutajućeg LNG terminala je  da će godišnje će u more biti ispušteno 350 tona varekine ( o čemu se šuti, a mjerodavni  to nazivaju klor) koja će negativno utjecati na sve morske organizme u Kvarnerskom zaljevu.

4.Ne donosi nikakve gospodarske benefite Općini Omišalj, otoku Krku niti Primorsko-goranskoj županiji, već dapače, vrlo negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu – turizam.

5.Protivan je demokratskim procedurama zajamčenim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom Republike Hrvatske.

Foto: Dragan Nišler

Sve udruge otoka Krka dale su punu potporu Općini OMIŠALJ, tako i “Udruga pčelara kadulja otok Krk” i “Udruga proizvođača meda od kadulje” u nastojanju da se zaustavi ovaj štetan projekt “plutajućeg LNG terminala u Omišlju” koji nije samo štetan za okoliš  otoka Krka nego cijeli Kvarnerski zaljev.

Tim povodom organizira se mirni prosvjed u Rijeci  dana 03.03.2018. godine s početkom u 12,00 sati, sa potpisivanjem peticije.

Također , “Peticija” će biti dostupna elektroničkim putem od 05.03.2018. godine.

Molimo udruge članice UPU PGŽ za potporu u nastojanju da se spriječi izgradnje ovakvog ekološki neprihvatljivog terminala na području Primorsko goranske županije.

v.d. predsjednika

Nedjeljko Mrakovčić

Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala u Omišlju – Facebook događaj

Županijski vijećnici potpisuju Deklaraciju protiv lex LNG – Novi List

Poziv na prosvjed – dogadjaj.com