Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez (UPU PGŽ), uputio je gradu Novom Vinodolskom čestitku povodom proslave Dana grada kao i zahvalu za potporu pčelarskim programima PGŽ. Posebno nas veseli činjenica da je zajedničkim naporima, upravo u Novom Vinodolskom 31. ožujka 2023. godine došlo do organizacije jednog od najvažnijih skupova u povijesti hrvatskog pčelarstva. Održan je znanstveni skup “Mjesto i uloga pčele u okolišu – Od Vinodolskog zakona do današnjih dana” – pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

Pismo zahvale UPU PGŽ gradu Novom Vinodolskom (PDF, 3.9 MB)

Službeno pismo zahvale upućeno je g. Tomislavu Cvitkoviću, Gradonačelniku Novog Vinodolskog. Njega potpisuje g. Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik UPU PGŽ. Predmetno pismo je dostupno na slijedećoj poveznici: Zahvala UPU PGŽ Gradu Novom Vinodolskom.

 

Zašto Novi Vinodolski?

Svi smo bili svjedocima koliki je javni interes polučilo to okupljanje znanstvene zajednice, pčelara i lokalne zajednice. I svima je bio isti cilj – istaknuti važnost pčela i pčelarskog sektora za Republiku Hrvatsku. Novi Vinodolski je bio odabran za mjesto održavanja zbog svoje dvostruko snažne veze sa pčelama i pčelarstvom. Prva je poveznica, naravno, Vinodolski zakonik iz 1288. godine. U njemu se svjedoči poznavanju pčela i pčelarstva još od dalekog 13. stoljeća. Druga važna spona jest činjenica da je u Novome djelovala i važna Pčelarska škola tijekom 50-tih godina prošlog stoljeća. Mnogo je aktera i entuzijasta doprinijelo organizaciji i realizaciji ovog znanstvenog skupa. No sve to ne umanjuje značaj potpore grada Novog Vinodolskog kao ni domaćinske, Pčelarske udruge Grada Novog Vinodolskog. Bez njenog sudjelovanja, organizacija skupa „Mjesto i uloga pčele u okolišu – od Vinodolskog zakona do današnjih dana“ ne bi ni bilo moguće.

 

Pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

Tako je u ožujku 2023. godine, UPU PGŽ zajedno sa svojih 13 pčelarskih udruga članica, sudjelovalo u uglednom konzorciju organizatora ovog skupa. On je, pod pokroviteljstvom HAZU okupio eminentne znanstvenike/predavače sa četiri najveća hrvatska Sveučilišta (Zagreb,  Rijeka, Split, Osijek). I sve to u ostvarenju jedinstvenog cilja, podizanja svjesnosti o važnosti pčele u ekosustavu te promocije meda i drugih vrijednih pčelinjih proizvoda. Bez imalo skromnosti, to je bila najjača koncentracija hrvatskih pčelarskih stručnjaka i znanstvenika na jednom mjestu. Kako u plavo-zelenoj županiji tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj.

To je bio povijesni događaj u gradu gdje se pčelarstvo piše na hrvatskom jeziku od 1288. godine!

 

Zbornik radova „Mjesto i uloga pčele u okolišu – od Vinodolskog zakona do današnjih dana“

U nastavku objavljujemo cjeloviti zbornik sa održanog skupa (PDF, 4.11 MB): Zbornik sazetaka – HAZU – Mjesto i uloga pčele u okolišu – od Vinodolskog zakona do današnjih dana

 

Zbornik-sazetaka-HAZU-Mjesto-i-uloga-pcele-u-okolisu-od-Vinodolskog-zakona-do-danasnjih-dana