U nastavku prenosimo otvoreno pismo gospodina Nedjeljka Mrakovčića, člana Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza za Primrko-goransku županiju i Predsjednika Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-gorasnkog pčelarskog saveza, upućeno predsjednicima pčelarskih udruga Milutin Barač (Rijeka), Učka (Opatija), Medun (Delnice) i Smreka (Vrbovsko). Otvoreno pismo je rezultat ignoriranja komunikacije i posljedične uskrate materijalnih prava članova HPS-a iz navedenih udruga. Napominjemo kako je ovo je treći pokušaj komunikacije sa predsjednicima navedenih udruga na istu temu. U cjelovitom obliku objavljuje se u nastavku.

 

Nedjeljko Mrakovčić

Član UO HPS-a za Primorsko-goransku županiju

Predsjednik UPU PGŽ

 

 

Omišalj, 02. travnja 2022. godine

 

PU Milutin Barač, Rijeka

n/p. Ivica Fajdetić, Predsjednik

PU Učka, Opatija

n/p. Rešid Selimović, Predsjednik

UP Smreka, Vrbovsko

n/p. Dinko Kolić, Predsjednik

UP Medun, Delnice

n/p. Josip Juričić, Predsjednik

 

 

Poštovana gospodo Fajdetiću, Selimoviću, Juričiću i Koliću!

 

Koristim priliku da, kao član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza (UO HPS-a) i kao predsjednik UPU PGŽ, izrazim nezadovoljstvo s Vašim ponašanjem i postupanjem kao predstavnika svojih pčelarskih udruga.

 

Uskrata informacija članstvu PU Milutin Barač, PU Učka, UP Smreka i UP Medun

 

Zašto kažem predstavnika spomenutih udruga? Zato što unatoč svim poslanim obavijestima, e-mailovima, dostavljenim materijalima sa sjednica UO HPS-a od Vas nikada nije bilo nikakvog odgovora. S Vaše strane se u potpunosti ignoriraju sva pitanja i doslovno nema nikakve povratne komunikacije. Prema svim saznanjima očito se radi o tome da to nije stvar vašeg članstva, nego Vas kao pojedinaca koji manipulirate članstvom uskraćujući im relevantne informacije koje dobivate od mene kao člana UO HPS-a. Moram Vas podsjetiti na informaciju s kojom raspolažete kako sam, kao član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS), na njegovoj sjednici dana 15 listopada 2020. godine preuzeo promotivni materijal za sve pčelarske udruge u Primorsko-goranskoj županiji. Predmetni materijal je, prema usvojenom ključu raspodjele, bio namijenjen svim pčelarskim udrugama u našoj županiji.

 
Uskraćena prava članstvu PU Milutin Barač, PU Učka, UP Smreka i UP Medun

 

Moram jasno naglasiti kako su o tome obaviještene sve udruge članice HPS-a u Primorsko-goranskoj županiji, Pri tome je jasno navedeno gdje će se i kada izvršiti podjela promotivnih materijala HPS-a za članove udruga. Ponavaljam ponovno, promotivnih materijala i to ne za vrhuške pčelarskih udruga, već za pčelare članove HPS-a.

Gospodo Fajdetiću, Selimoviću, Juričiću i Koliću, još ću Vas jednom podsjetiti kako ste službeno bili pozvani na Svečanu sjednicu Skupštine UPU PGŽ, koja je održana 03. srpnja 2021. godine u Kastvu. Štoviše, kako bismo osigurali i javnost informacija o tome je bio objavljen i javni poziv: https://upu-pgz.hr/upu-pgz-vijesti/svecana-sjednica-skupstine-primorsko-goranskog-pcelarskog-saveza/. Na ovom skupu je, kao sastavni dio svečanog programa, bila izvršena podjela navedenih promotivnih materijala HPS-a. Predstavnici ostalih pčelarskih udruga naše županije su uredno preuzeli predmetne materijale. Unatoč obavijesti koja Vam je dostavljena e-mailom, a na koju su reagirale sve ostale pčelarske udruge u Primorsko-goranskoj županiji, Vaše pčelarske udruge, PU Milutin Barač, PU Učka, UP Smreka i UP Medun, odnosno njihovi predsjednici (predstavnici ili osobe za zastupanje) nisu se odazvali. Niti su išta odgovorili.

 

Za što su uskraćeni članovi PU Milutin Barač, PU Učka, UP Smreka i UP Medun?

 

Tu se konkretno radi o majicama, ukrasnim prigodnim vrećicama, keramičkim šalicama, balonima, blokovima za notiranje, magnetima, slikovnicama, letcima, kemijskim olovkama, drvenim žlicama, sve opremljeno znakovljem i simbolima Hrvatskog pčelarskog saveza i hrvatskog meda. Zbog Vaše odluke o ignoriranju podjele, moram Vas upozoriti kako su Vaši članovi ostali uskraćeni za materijale koji im pripadaju.

 

Fajdetića, Selimovića, Juričića i Kolića se dvaput zvalo

 

Obzirom da niste došli na podjelu navedenih promotivnih paketa kada je to bilo predviđeno, smatrao sam potrebnim da Vas još jednom naknadno pozovem. I to sam napravio. Štoviše to sam i javno napravio, dana 20. rujna 2021. godine: https://upu-pgz.hr/upu-pgz-vijesti/javni-poziv-predsjednicima-pcelarskih-udruga-milutin-barac-rijeka-ucka-opatija-medun-delnice-i-smreka-vrbovsko/.

Već sam tada izrazio svoje žaljenje zbog izostanka bilo kakvog Vašeg odgovora na poziv koji Vam je poslan, ali i Vašeg nedolaska na podjelu navedenih materijala.

Vidite poštovana gospodo Fajdetiću, Selimoviću, Juričiću i Koliću, ovdje se uopće ne radi o tome podržavate li Vi moj rad kao člana UO HPS-a ili ne. Nadam se da se slažete sa mnom kada kažem da se ne bi smjeli ponašati kao mala djeca i duriti se jedni na druge. Naime, ovdje se radi o materijalnom interesu Vaših članova. Prigodne vrećice, keramičke šalice, baloni, blokovi za notiranje, magneti, slikovnice, letci, kemijske olovke, drvene žlice, to je sve namijenjeno Vašim članovima. I to ste trebali preuzeti i podijeliti njima! Bili ste dvaput pozivani. Štoviše, bilo je predloženo da i u slučaju Vaše spriječenosti da pošaljete nekoga da službeno to zaprimi u ime Vaše udruge.

I to ste propustili napraviti. Zašto?

 

Nepoštivanje Predsjednika HPS-a

 

Štoviše, na predmetnom skupu imali smo visoke goste, Predsjednike Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) i Slovenskog pčelarskog saveza (Čebelarska sveza Slovenije), gospodu Željka Vrbosa i Boštjana Noča. Zar Vam društva Predsjednika HPS-a odnosno ČZS, zbog nečega ne odgovaraju? Zar oni ne zaslužuju Vaše poštovanje? Moram li naglasiti kako je priliku da porazgovara sa svojim Predsjednikom iskoristio cijeli niz predstavnika ostalih pčelarskih udruga iz PGŽ. Vaših pčelarskih kolegica i kolega! Iz svega što je ovdje opisano, jasno nam je kako ste svojim ponašanjem aktivno uskratili svoje članove i za pravu informaciju o prirodi našeg odnosa. Ili ih pak krivo informirate? Time kao da pokazujete da Vama HPS i ne treba, a da se članarina plaća samo zbog časopisa Hrvatska pčela. Lijepo bih Vas molio da me ispravite ako griješim.

Mogu dozvoliti da se ne slažete sa mojim načinom rada u UO HPS-a. I s mojim pristupom razvoja pčelarstva u našoj županiji. No mislim da ste ozbiljno pogriješili ako zbog toga uskraćujete materijalna prava svojih članova. To je jedan ozbiljan propust u vašem postupanju kao predstavnika svojih udruga i ozbiljna uskrata materijalnih prava Vaših članova.

 

Kako dalje?

 

Moram Vas izvijestiti kako ću zbog ovog Vašeg postupanja, zatražiti od HPS-a da od Vas ishoduje očitovanje. Da se o Vašim postupcima očitujete kao ovlašteni predstavnici pčelarskih udruga Milutin Barač, Smreka, Medun i Učka. Posebno ću tražiti da dostavite odgovarajuće odluke nekog od tijela vaših udruga u kojem ćete se očitovati da ne želite primiti promotivni materijal HPS-a. Ako ga ne želite, onda to javno recite, pa da to i Vaši članovi to znaju! I da znaju zašto i zbog koga im je to uskraćeno.

Mišljenja sam kako Vaši članovi udruga, o svemu ovome nisu dobili nikakve informacije, a kao članovi su to morali dobiti. Njima je uskraćeno pravo na nešto što ih kao članovi HPS-a pripada. Kao što sam naveo, ovdje se radi o uskrati materijalnih prava članova HPS-a, a za to ste odgovorni samo Vi, gospodo Fajdetiću, Selimoviću, Juričiću i Koliću!

 

Nedjeljko Mrakovčić

Član UO HPS-a za Primorsko-goransku županiju

Predsjednik UPU PGŽ 

 

Otvoreno pismo-Barac-Ucka-Smreka-Medun_02.04.2022 (PDF, 1.3 MB)

 

Otvoreno-pismo-Barac-Ucka-Smreka-Medun_02.04.2022