Koristim priliku javno se obratiti predsjednicima pčelarskih udruga „Milutin Barač“ iz Rijeke, „Učka“ iz  Opatije, „Medun“ iz Delnice te „Smreka“ iz Vrbovskog, gospodi Ivici Fajdetiću, Rešidu Selimoviću, Dinku Koliću i Josipu Juričiću. Slobodan sam još jednom Vas pozvati (ili ovlaštene osobe za zastupanje u vašim udrugama) na radni sastanak. Na njemu bih vam podijelio promidžbene materijale Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) koji pripadaju članovima vaših udruga. Podjelu istih provest ćemo temeljem ključa za raspodjelu usvojenog na sjednici Upravnog odbora HPS-a od 15. listopada 2020 .godine.

 

Izostanak predsjednika pčelarskih udruga Milutin Barač, Učka, Medun i Smreka?

Želio bih Vas i širu pčelarsku javnost upoznati sa situacijom u kojoj smo se našli. Izražavam veliko žaljenje zbog izostanka vašeg odgovora na poziv koji vam je poslan te vašeg nedolaska na podjelu navedenih materijala. Ona je, kao što znate, bila održana u nedjelju 03. srpnja 2021. godine u Gradu Kastvu i to u okviru Svečane sjednice skupštine UPU-PGŽ (U Kastvu održana svečana Skupština UPU PGŽ. Nagrada i priznanje Branku Vidmaru i Boštjanu Noču). Bili ste upoznati sa činjenicom da je ona bila javno oglašena i otvorena i za vas i vaše članove (Svečana sjednica Skupštine Primorsko-goranskog pčelarskog saveza). Naravno, u suglasju sa COVID-19 preporukama koje su tada bile na snazi. Ilustracije radi, predmetni skup je bio višestruko popraćen u medijima, a što ste vjerojatno imali prilike vidjeti (Novi list, 04.07.2021.).

 

Podjela promotivnih materijala za članove pčelarskih udruga Milutin Barač, Učka, Medun i Smreka?

Usprkos pozivima koji su vam i službeno upućeni na vaše pojedinačne e-adrese, nije korektno što niste barem nekog delegirali i da u vaše ime tamo nazoči. Na taj način biste dobili uvid u najnovije smjernice rada Hrvatskog pčelarskog saveza ali bi vam bili dostavljeni i uručeni promotivni materijala HPS-a (majice, čaše, slikovnice, papirni blokovi, kemijske olovke i dr.). Oni naime nisu namijenjeni samo vodstvima pčelarskih udruga već i njihovim članovima! Ovako su vaši članovi ostali zakinuti za navedene materijale, ukrašene hrvatskim pčelarskim znakovljem. Stvarno šteta što ste ih ostavili bez toga!

 

Nazočnost predsjednika hrvatskog i slovenskog pčelarskog saveza

Naglasio bih kako je na ovom pčelarskom događanju osobno nazočio i sam predsjednik HPS-a, gospodin Željko Vrbos. I on nije izostavio izraziti svoje razočaranje Vašim nedolaskom. Posebno stoga što je tu priliku namijenio i iskoristio za direktne razgovore s predstavnicima svih ostalih pčelarskih udruga naše županije. I naravno da je pritom želio saslušati i vaše probleme i stavove. Osim predsjednika Vrbosa, poseban gost ovog pčelarskog okupljanja je bio i gospodin Boštjan Noč, predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije. Pčelarski znalac o čijim zaslugama za razvoj pčelarstva piše cijeli svijet je našao vremena pridružiti nam se u Kastvu gdje je i sam dao osobni pečat pčelarskoj atmosferi koja je tamo vladala.

 

Poziv na konstruktivni dijalog i komunikaciju

Znate, mi se možda razilazimo u stavovima oko pčelarskog djelovanja na županijskoj razini. I to mi je razumljivo. No zaista bi takvo ponašanje trebalo izostati kada se izlazi izvan granica PGŽ. A u ovom slučaju i izvan granica republike Hrvatske. Nije na odmet da vas podsjetim i na preporuke Časnog suda HPS-a u postupku koji ste pokrenuli protiv mene. I koji ste izgubili (Časni sud HPS-a, 04.02.2021.)! U njemu je Časni sud, pored ostalog, preporučio miroljubivi scenarij i poziv na komunikaciju i razgovor. Ja sam to već u više navrata pokušao, ali mi nije teško to napraviti i još jednom.

 

Stoga sa ovog mjesta, uvažavajući navedenu preporuku Časnog suda, još jednom upućujem otvoreni poziv gospodi Ivici Fajdetiću, Rešidu Selimoviću, Dinku Koliću i Josipu Juričiću na konstruktivni dijalog i komunikaciju.

 

S poštovanjem – MEDNO!

 

Nedjeljko Mrakovčić

Predsjednik UPU PGŽ

Prestavnik pčelarskih udruga PGŽ u Upravnom odboru HPS-a