Ova će godina ostati upamćena po tome što je u Matuljima, maloj općini u Primorsko-goranskoj županiji, 22. svibnja 2021. godine održano centralno obilježavanje Svjetskog dana pčele 2021. Sukladno najavama, ono je, i unatoč epidemiji koronavirusa, održano u sportskoj dvorani Matulji, u nešto skromnijem izdanju nego što smo navikli. Tako je moralo biti zbog strogih protuepidemijskih uvjeta vezanih uz sprječavanje širenja bolesti COVID-19.

Unatoč tome nisu nedostajale ozbiljne i važne poruke, kojima je istaknut značaj pčele kao jednog od najvažnijih živih bića na planeti Zemlji. Kao što je bilo predviđeno Programom i najavom, sudionicima se uvodno obratio gospodin Nikola Čačić predsjednik domaćinske Pčelarske udruge Matulji. Nakon njega je nastupio gospodin Nedjeljko Mrakovčić, Predsjednik UPU PGŽ koji je pobliže govorio O značaju Svjetskog dana pčele. Posebno je bio zanimljiv slikopisni osvrt na dosadašnja obilježavanja Svjetskog dana pčela u Republici Hrvatskoj. Njima se potom pridružio i Glavni tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza, gospodin Emil Horvatić koji je pobliže obrazložio Izmjene Zakona o uzgoju domaćih životinja i učinke na hrvatsko pčelarstvo i pčelare. To je izazvalo očekivanu diskusiju tijekom koje su sudionici skupa, aktivno pretresli razne aspekte ove pčelarske problematike te utvrdili kako pčele sve više bivaju žrtvom antropogenih aktivnosti te da im je neophodan još veći stupanj zaštite i potpore kako bi preživjele i dalje prosperirale.

U nastavku dajemo presjek medijskog odjeka koji je ovogodišnji Svjetski dan pčele 2021 imao u našoj županiji. Cjeloviti slikopis sa skupa, dostupan je u Galeriji fotografija.

 

HRT 1, TV Dnevnik 12:00, 23.05.2021. Loša godina za pčelare, pčele umiru od gladi

 

Dnevnik TV Kanal Ri, 23.05.2021. O Svjetskom danu pčele u Hrvatskoj

Prilog započinje u 11:00 minuti.