Svaka čast Čabrani! To je u tri riječi ocjena organizacije radionice “Putevima goranskog meduna” održane 27. lipnja 2021. godine u Plešcima pored Čabra.

Kao što je i bilo najavljeno, cijela manifestacija je bila osmišljena u cilju valorizacije značaja Goranskog meduna. On je jedini med u Primorsko-goranskoj županiji nositelj Zaštićene oznake izvornosti. i jedini medun u Republici Hrvatskoj koji ima tu prestižnu oznaku kvalitete. Čabrani su na najljepši način ukazali na to kako se treba pričati o Gorskom kotaru. I kako se treba širiti priča o prirodnim bogatstavima Gorskog kotara. S time su se složili svi sudionici ovog stručnog skupa. Njega su u Plešcima, zajedničkim snagama organizirali Pčelarsko društvo Grada Čabra, Udruženje pčelarskih udruga PGŽ – Primorsko-goranski pčelarski savez, Hrvatski pčelarski savez, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a te Udruga proizvođača meduna. Naravno, uz institucionalnu potporu same Primorsko-goranske županije.

 

Predavanja na radionici

Kako je programom bilo predviđeno, na radionica su održana tri vrlo zanimljiva stručna predavanja. Prvo predavanje pod nazivom “Autohtoni med s dodanom vrijednosti”, održao je ugledni pčelar i kolumnist časopisa “Hrvatska pčela” , gospodin Nenad Strižak iz Zagreba. Slijedilo je vrlo zanimljivo predavanje o lisnim i štitastim ušima kao prekursorima proizvodnje medne rose. Predavanje pod naslovom “Entomološki aspekt proizvodnje meduna”, docentice Mirte Sudarić Bogojević sa Sveučilišta u Osijeku. Zaključno predavanje o tome kolika bi mogla biti dodana vrijednost Goranskog meduna, održao je profesor Dražen Lušić sa Sveučilišta u Rijeci. Naslov predavanja “Zaštićene oznake kvalitete – od domaćeg do europskog stola”.

 

Pčelarsko druženje uz rijeku Čabranku

I što reći na kraju? Kao i svaka dobra pčelarska priča, i ova je završila (a možda zapravo i započela) lijepim pčelarskim druženjem. U pitoresknom mjestu Mandli, uz rijeku Čabranku. Tamo su domaćini organizirali zanimljivu diskusiju o svakodnevnim pčelarskim temama. To je sve svojom kamerom popratio i legendarni novinar “Plodova zemlje” i Hrvatske televizije, gospodin Mladen Stubljar, danas novinar “Hrvatske pčele”. Sigurni smo kako će nešto dojmova sa ovog događaja naći put i do čitatelja “Hrvatske pčele”, časopisa koji ove godine slavi “samo” 140 godina svojeg izlaženja.

A kako je o svemu tome pisao dnevnik Novi list, dostupno je na slijedećoj poveznici: Goranski medun na putu je da postane novi brend Gorskog kotara.