Prije mjesec i pol dana, točnije 16. studenog 2023. uputili smo dopis Ministarstvu poljoprivrede RH gdje smo postavili pitanje: Zašto Ministarstvo poljoprivrede traži da mu pčelari dostave podatke o nepostojećim vrstama meda? Konkretnije, zatražili smo mišljenje o pravnoj upitnosti sadržaja Godišnje dojave proizvodnih pokazatelja pčelinjaka za 2023. godinu. Naime, u njoj je Ministarstvo to postavilo kao obavezu pčelarima korisnicima sektorskih potpora u 2024. Ministarstvo je odgovorilo Očitovanjem od 01. prosinca 2023. godine, koje potpisuje Državni tajnik, gospodin Zdravko Tušek. Državni tajnik je u njemu dao pravno obrazloženje zašto je Ministarstvo upriličilo ovakav postupak prikupljanja informacija. UPU PGŽ izražava svoju zahvalnost Ministarstvu na danom obrazloženju. Međutim, u njemu nije dao odgovor na glavno pitanje, ono koje smo od prvog trenutka naglašavali kao najvažnije. Koja je to kategorija “višecvjetnog meda” koju je Ministarstvo uvelo u svoj dokumentacijski okvir?

Možemo pretpostaviti kako je naš inicijalni upit UPU PGŽ bio možda preopširan. U njemu smo dali i jedan kritički osvrt usmjeren na objektivnost i motive ovakvog načina prikupljanja statističkih podataka o primarnoj pčelarskoj proizvodnji. Moguće je da je zbog toga odgovor Državnog tajnika i išao u tom pravcu u kojem je išao. Možda je zbog sličnog razmišljanja izostala i reakcija Hrvatskog pčelarskog saveza, kao krovne hrvatske pčelarske organizacije. Ipak on u svojem programu ima i odrednicu – zaštita hrvatskih potrošača meda, a upravo na tom tragu je i bio koncipiran naš upit.

Kako znamo da u nama poznatim pravnim aktima RH ne postoji kategorija meda pod nazivom “višecvjetni”, odlučili smo uputiti ponovni, još jednostavniji upit prema Ministrici poljoprivrede gospođi Mariji Vučković. U njemu postavljamo samo jedno pitanje:

 

ŠTO JE TO “VIŠECVJETNI MED” I KOJIM JE PRAVNIM AKTOM (ILI AKTIMA) TA KATEGORIJA MEDA REGULIRANA U RH?

 

Cjeloviti tekst našeg upita dostavljamo u nastavku: 04.01.2024._UPU-PGŽ-MPRH

Očitovanje Ministarstva poljoprivrede od 01.12.2023. (PDF, 588 KB): Odgovor_MPRH- Primorsko-goranski pcelarski savez_01-12-2023

 

Omišalj,  04. siječnja 2023. godine

 

Ministarstvo poljoprivrede RH

Ul. grada Vukovara 78, Zagreb

N/p. mr.sc. Marija Vučković, Ministrica

 

Predmet: Odgovor na očitovanje Ministarstva poljoprivrede RH od 01. prosinca 2023. godine

Što je to „višecvjetni med“ i u kojem je pravnom aktu definirana ta kategorija meda?

 

Poštovana gospođo Ministrice!

 

Najljepše zahvaljujemo na očitovanju koje smo primili od Vašeg Ministarstva i koje potpisuje Državni tajnik, gospodin Zdravko Tušek (KLASA: 320-09/23-01/5, URBROJ: 525-13/866-23-2 od 01.12.2023.). Isto je bilo vezano uz naš dopis o pravnoj upitnosti sadržaja Godišnje dojave proizvodnih pokazatelja pčelinjaka od 16.11.2023., a koju ste stavili kao obavezu pčelarima korisnicima potpora sektorskih intervencija. Mi smo u našem dopisu jasno naveli da treba pozdraviti napore Ministarstva poljoprivrede RH (MPRH) da se prikupe podatci o proizvodnim pokazateljima vezanim za proizvodnju meda na pčelinjacima u RH. Konkretno, za to ste izabrali formu ankete, kroz dostavu Obrasca III Godišnje dojave proizvodnih pokazatelja pčelinjaka. Istovremeno to ste i postavili kao uvjet za ostvarenje prava na potpore putem sektorskih intervencija u 2024. godini.

 

I dalje moramo iskazati određene rezerve na izabranu metodologiju. Ne toliko zbog prisutnog principa „mrkve i batine“, jer on sam po sebi nije izum novijeg datuma. Štoviše, on je ponekad i koristan, posebno za motivaciju primarnog sektora. No ipak je previše upitna objektivnost i referentnost ovako prikupljenih informacija. Kako znamo da to nije nimalo lak posao, toplo se nadamo da ćete, unutar MPRH, iznaći kapacitete da se taj proces u budućnosti počne obavljati ipak nešto reprezentativnije. Nadalje, Državni tajnik u svojem očitovanju navodi „kako su države članice koje su imale svoje Nacionalne pčelarske programe bile obvezne prikupiti i dostaviti podatke o proizvodnim pokazateljima pčelinjaka Europskoj Komisiji. I da su za izradu te studije bili su jasno propisani podatci koje država članica mora dostaviti, a među njima su podatci o rasponu cijena višecvjetnog meda na mjestu proizvodnje i rasponu veleprodajnih cijena višecvjetnog meda u rinfuzi.“

 

Poštovana Ministrice, sama obaveza prikupljanja informacija o proizvodnji meda i rasponima cijena nikad nije ni bila problematizirana ili dovođena u pitanje. Ono što u očitovanju nedostaje je upravo odgovor na naše glavno pitanje:

 

Što je to „višecvjetni med“ i kojim je pravnim aktom (ili aktima) ta kategorija meda regulirana u RH?

 

Nismo ga našli niti u Pravilniku o medu (NN 53/2015, 47/2017) niti u Pravilniku o kakvoći uniflornog meda (NN 122/09, 141/13).

 

Lijepo Vas molimo za najkraći mogući odgovor na ovo jednostavno pitanje.

 

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK UPU PGŽ

Nedjeljko Mrakovčić

 

U privitku:

Dopis UPU PGŽ Ministarstvu poljoprivrede od 16.11.2023. godine;

Očitovanje Ministarstva poljoprivrede RH od 01.12.2023. godine;

 

Na znanje:

Ministarstvo poljoprivrede RH, (Kabinet Ministrice, Državni tajnik);

Hrvatski pčelarski savez;

Arhiva UPU PGŽ, ovdje;

Hrvatska pčelarska javnost.

 

04.01.2024._UPU-PGZ-MPRH