U gradskoj vijećnici grada Kastva, povijesnog gradića na vrhu Kvarnera, održana je svečana Skupština UPU PGŽ. Skupštinu je otvorio gospodin Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik UPU PGŽ. On je u svojem uvodu jasno naglasio ulogu županijskog pčelarskog saveza koji preko svojih članica radi na razvoju i unapređenju svih oblika pčelarstva te zaštiti i uzgoju pčela. Istaknuo je kako tu nagradu UPU PGŽ dodjeljuje već petu godinu za redom. Ona se dodjeljuje zaslužnim pojedincima koji su svojim postupcima i zalaganjem pridonijeli boljitku pčelarstva u Primorsko-goranskoj županiji. Istaknuo je da je Godišnja pčelarska nagrada do sada dodijeljena četiri puta – gospodinu Đuki Petriću (2016), gospodinu Milanu Čubriću – posthumno (2017), gospodinu Dragi Sumanu (2018), gospodinu Antunu Arhu (2019) a ove godine se dodjeljuje gospodinu Branku Vidmaru – Ocu Goranskog meduna!

 

Dodjela Godišnje pčelarske nagrade Ocu Goranskog meduna

Za sva vremena će ostati zabilježeno da je u nedjelu 03. srpnja 2021. godine, u gradskoj vijećnici srednjovjekovnog grada Kastva, grada prebogatog pčelarskom tradicijom, dodijeljena Godišnja pčelarska nagrada Primorsko-goranske županije za 2020. godinu. Ona je uručena laureatu, cijenjenom kolegi, gospodinu Branku Vidmaru koji je istu dobio zbog njegovog dugogodišnjeg predanog rada na razvoju pčelarstva kako na razini Primorsko-goranske županije tako i na nacionalnom nivou”. Nagradu mu je osobno uručio gospodin Matej Mostarac, Gradonačelnik Kastva, koji je uz čestitku laureatu, čestitku uputio i svim pčelarima koji predano rade i čiji je rad s pčelama korak dalje prema promjenama u društvu. Posebno je istaknuo važnost prekogranične suradnje kao jednog od glavnih pravaca razvoja svojeg “Grada-na-brege”.

Malo je riječi koje mogu dovoljno opisati značaj pčelarskog opusa gospodina Branka Vidmara. Veliki pljesak koji se prolomio u trenutku dodjele najbolje oslikava dosege njegovog društvenog i pčelarskog djelovanja te njegovih zasluga i doprinosa svekolikom primorsko-goranskom i hrvatskom pčelarstvu. Kako je to obradio dnevnik Novi list: https://www.novilist.hr/rijeka-regija/otac-goranskog-meduna-branko-vidmar/

 
Posebno priznanje UPU PGŽ

Posebno priznanje UPU PGŽ je uručilo gospodinu Boštjanu Noču, Predsjedniku Pčelarskog saveza Slovenije. On je, zajedno sa svojim slovenskim kolegama, pokazao nevjerojatnu pčelarsku solidarnost prema pčelarskim kolegama stradalim u potresu na Banovini. U svojem obraćanju, kolega Noč je skromno naglasio kako sve zasluge idu slovenskim pčelarima koji su ovom gestom prikupljanja pomoći, samo pokazali koliko je duboko pčelarsko razumijevanje prema hrvatskim kolegama kojima je potres sve oduzeo. Istaknuo je kako je najbolji susjed – prvi susjed te da on i Pčelarski savez Slovenije stoje na raspolaganju za razne projekte suradnje, od čega je posebno istaknuo inicijativu da se na razini Europske unije, nametne obavezno deklariranje svih zemalja podrijetla.

 

Med Hrvatskog primorja

Posebna točka Svečane skupštine UPU PGŽ bilo je uručenje dokumenta Specifikacije Zaštićene oznake izvornosti za Med Hrvatskog primorja (med od kadulje). Nju je, u ime Izrađivača specifikacije, gospodinu Mirku Almašiju, Predsjedniku Udruge proizvođača meda od kadulje uručio prof.dr.sc. Dražen Lušić sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Gospodin Almaši je svojim neumornim radom na promociji meda od kadulje Hrvatskog primorja prikazao zavidno ulaganje energije u razvoj pčelarstva Hrvatskog primorja, što je dobilo potvrdu i ovom specifikacijom. Kako je istaknuo, ona će sada poslužiti kao polazna osnova za daljnji postupak zaštite ovog meda, jednog od najcjenjenijih na hrvatskom tržištu.

 

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza sa predstavnicima pčelarskih udruga PGŽ

Velika nam je čast istaknuti činjenicu kako je poseban gost svečane Skupštine UPU PGŽ bio i sam Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, gospodin Željko Vrbos. On je jasno naglasio kako su sva uručena priznanja otišla u prave ruke. On se posebno zahvalio svojem slovenskom kolegi na učinjenoj gesti. Kao idejni začetnik i pokretač postupka zaštite Slavonskog meda, dao je punu podršku projektima zaštite medova od kojih je kao svijetle primjere istaknuo upravo Goraski medun i Med Hrvatskog primorja. Dao je lijepi prikaz rada Hrvatskog pčelarskog saveza, kao i  aktivnosti na kojima HPS trenutno intenzivno radi. Kroz dinamičnu raspravu s prisutnim predstavnicima primorsko-goranskih pčelarskih udruga, Predsjednik je tijekom aktualnog sata, dao prikaz aktualnih pčelarskih pitanja te prezentirao glavne odrednice rada krovne hrvatske pčelarske organizacije.

 

U ime Primorsko-goranske županije…

Skupštini se obratio i gospodin Mladen Brajan, v.d. Pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i ruralni razvoj PGŽ, koji se u ime Župana Primorsko-goranskog, gospodina Zlatka Komadine, zahvalio za suradnju sa UPU PGŽ te istaknuo važnost sektora pčelarstva u poljoprivredi Primorsko-goranske županije.

 

Posebna zahvala UPU PGŽ prema Gradu Kastvu

UPU PGŽ se najtoplije zahvaljuje gospodinu Mateju Mostarcu, Gradonačelniku Kastva, na pruženoj potpori u organizaciji ovogodišnje svečane Skupštine UPU PGŽ.

 

Pčelarsko druženje

Kako i priliči svakoj pčelarskoj skupštini, na kraju je održano pčelarsko druženje. O tome svakako vrijedi pogledati u galeriji koju dostavljamo u nastavku.

 

Novi list, 04. srpnja 2021. godine: https://www.novilist.hr/rijeka-regija/otac-goranskog-meduna-branko-vidmar/